Dvojnásobek odhadní ceny. Obraz české malířky Toyen se prodal v Londýně za víc než 11 milionů korun

Poválečný obraz české malířky Toyen se ve středeční aukci surrealistického umění v londýnské síni Sotheby's prodal za 393 000 liber (asi 11,27 milionu korun), tedy skoro za dvojnásobek odhadní ceny. Ta u obrazu nazvaného La nuit roule des cris činila 200 000 liber, tedy v přepočtu 5,7 milionu korun. Informovala o tom sama síň na svém webu. Zmíněná částka představuje kladívkovou cenu, nezahrnuje tedy aukční provizi.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obraz české malířky Toyen La nuit roule des cris

Obraz české malířky Toyen La nuit roule des cris | Zdroj: repro Sotheby´s

Obraz podle webu Artplus.cz vznikl v roce 1955, do aukce se dostal z evropské soukromé sbírky. Aukcemi prošel již dvakrát. Poprvé jej v roce 1982, nedlouho po smrti autorky, dražila pařížská aukční síň Drouot.

Před 115 lety se narodila Marie Čermínová. Jednu z nejvýznamnějších výtvarnic znal svět jako Toyen

Číst článek

V červnu 2006 se obraz objevil v aukci kolekce Françoise Tourniéové u Calmels-Cohen taktéž v Paříži, kde byl prodán za cenu převyšující 50 000 eur včetně aukční provize. S kladívkovou cenou 41 000 eur tehdy překonal horní hranici odhadu. Zajímavostí je, že při tomto prodeji aukční síň uváděla jako rok vzniku plátna letopočet 1965.

Olej byl mnohokrát vystavován, několikrát ještě za malířčina života. V Paříži jej na výstavě díla Toyen veřejnosti představila hned v roce 1955 galerie A l'Étoile scellée, v roce 1960 byl obraz vystaven v galerii Raymonda Cordiera, taktéž ve francouzské metropoli.

Krátce nato putoval do newyorské galerie D'Arcy. V roce 2002 se ukázal v Muzeu moderního umění v Saint-Étienne na výstavě Toyen.

Une femme surréaliste, ke které byl vydán katalog, jehož editorem byl Karel Srp. Ten také potvrdil pravost obrazu. Naposled prošel výstavami v alsaském Saint-Louis (2012) a Marseille (2016-2017). I v případě obou těchto výstav byl barevně reprodukován v jejich katalozích.

Aukční rekord Toyen má hodnotu 36 milionů korun - za tuto částku, zahrnující i aukční provizi, se loni v Česku vydražil její obraz Šero v pralese.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme