Obraz od Toyen nazvaný Serenáda se vydražil za 49 milionů korun. Dílo bylo dlouho veřejnosti neznámé

Obraz malířky Toyen s názvem Serenáda, který pochází z roku 1924, se na sobotní aukci v Praze prodal za 49 milionů korun včetně aukční přirážky. Další dílo autorky nazvané Dýchání spánku, které namalovala v poválečném období, našlo kupce při ceně 18,15 milionu korun. Za pořádající společnost Adolf Loos Apartment and Gallery o tom informovala Kateřina Sokolová.

Praha (Aktualizováno: 20:21 27. 11. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obraz od Toyen nazvaný Serenáda se vydražil za 49 milionů korun

Obraz od Toyen nazvaný Serenáda se vydražil za 49 milionů korun | Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery | Zdroj: ČTK

Serenáda pochází z autorčina vzácného a sběratelsky ceněného tvůrčího období, kteří historici umění označují jako naivistické. Dílo bylo dlouho veřejnosti neznámé, naposledy bylo podle aukční síně představeno na výstavě roku 1926 v Paříži. Jeho vyvolávací cena byla v sobotu deset milionů korun.

Kromě Serenády se sběratelům nabízelo plátno Toyen Dýchání spánku. Tento obraz vytvořila malířka v roce 1958, tedy v době, kdy se již plně aklimatizovala v Paříži. Dílo pochází ze sbírky světově významné surrealistické malířky, sochařky, návrhářky a básnířky Meret Oppenheimové. V aukci byla také erotická kresba od Toyen z roku 1932. Ta startovala na 1,25 milionu korun a vydražila se za 2,057 milionu korun.

Aukce nabízela přes stovku děl od autorů z 19. století, klasické moderny i současných tvůrců. Olej Františka Kupky Na břehu Marny z roku 1895 šel do aukce s vyvolávací cenou 3,8 milionu korun. Prodal se za 5,0215 milionu korun. Obraz je ukázkou toho, jak vypadala Kupkova raná díla, pocházející z pražského, vídeňského a následně počátečního pařížského období.

Aukční katalog dnes nabízel několik děl Josefa Šímy, obrazy Antonína Chittussiho, Bedřicha Havránka, Josefa Navrátila či Antonína Slavíčka. Za téměř tři miliony korun se vydražilo komorní dílo Milenci v lese z roku 1906 od Jana Preislera, jednoho ze zakladatelů české moderní malby.

Velkou pozornost na sebe strhl raritní obraz Zdenka Sýkory s názvem Kompozice z roku 1987, který se vydražil za 3,4 milionu korun.

Kdo byla Toyen?

Pražská rodačka Toyen, vlastním jménem Marie Čermínová, bývá označována za první dámu české meziválečné avantgardy. Její dílo zahrnuje „naivistické“ obrazy spjaté s českou realitou, ponuré výjevy inspirované válkou či, pro ni typické, surrealistické kompozice.

Toyen si připsala další aukční rekord. Obraz Cirkus z roku 1925 se prodal za více než 79 milionů korun

Číst článek

Často je v jejím díle také erotický akcent, poprask vyvolal například Polštář se scénou z nevěstince či Ráj černochů.

Kromě umění proslula Toyen i nekonformními názory. Odmítla civilní jméno, zrušila své rodinné vazby a popřela tradiční ženskou roli. Oblékala se do mužských šatů a sympatizovala též s anarchistickým hnutím. Zemřela 9. listopadu 1980 v 78 letech. Pohřbena je na pařížském hřbitově Batignolles.

Jejím nejdráže prodaným obrazem na českých aukcích je od letošního dubna obraz Cirkus, za který nový majitel zaplatil konečnou cenu 79,56 milionu korun. Je na druhém místě v žebříčku nejdráže prodaných obrazů na aukcích v Česku za obrazem Divertimento II Františka Kupky, který se loni prodal za 90,24 milionu korun. Obrazy Toyen se prodávají také na zahraničních aukcích.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme