Ruská policie našla obraz ukradený ze slavné Treťjakovské galerie. Zloděj ho schoval na staveništi

Ruští policisté našli obraz ruského malíře Archipa Kuindžiho, ukradený v neděli z moskevské Treťjakovské galerie. Jednatřicetiletý muž podezřelý z krádeže byl zatčen, informovala v pondělí ruská tisková agentura TASS.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proslulá moskevská Treťjakovská galerie

Proslulá moskevská Treťjakovská galerie | Foto: Maxim Shemetov | Zdroj: Reuters

Mluvčí ministerstva vnitra sdělila, že zatčený policistům řekl, kam Kuindžiho plátno z roku 1908 schoval. Krajina s názvem Aj-Petri. Krym je pojištěna na 12 milionů rublů, tedy v přepočtu čtyři miliony korun.

Policie dopadla pachatele v obci Zarečje u Moskvy a plátno bylo schováno na staveništi. Policii je muž znám, loni v prosinci byl zatčen za držení drog. Propuštěn byl s podmínkou, že nesmí z Ruska vycestovat.

Moskevská policie již dříve uvedla, že krádež byla velmi troufalá. Stala se během Kuindžiho souborné výstavy, kdy byla galerie plná lidí. Podle záznamů z videokamer dva zloději obraz jednoduše sundali ze zdi a odnesli.

Galerie terčem zlodějů

Kuindžiho plátno s krymským námětem je součástí sbírky v Petrohradu a do Moskvy bylo převezeno na soubornou výstavu tohoto malíře řeckého původu.

Van Goghovy Slunečnice se už do světa nepodívají, kvůli stavu obrazu zůstanou v amsterdamském muzeu

Číst článek

Jeho díla mají značnou cenu - v roce 2008 byla jedna z Kuindžiho prací v aukční síni Sotheby's vydražena za tři miliony dolarů, tedy 67 milionů korun.

Treťjakovská galerie se stala terčem zlodějů a vandalů už několikrát. Loni v květnu jeden z návštěvníků vážně poničil mistrovské plátno malíře Ilji Repina nazvané „Ivan Hrozný a jeho syn Ivan“. Muž kovovou tyčí prorazil ochranné sklo a obraz na několika místech protrhl.

Minulý týden neznámí pachatelé ukradli z moskevského Státního historického muzea vzácnou ikonu z 16. století v hodnotě čtyř milionů rublů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme