Klimt, Gogh nebo Seurat. Dražba sbírky umění spoluzakladatele Microsoftu vynesla 38 miliard korun

Dražba sbírky umění spoluzakladatele americké softwarové společnosti Microsoft Paula Allena vynesla po jejím druhém a závěrečném dni přes 1,62 miliardy dolarů (38,7 miliardy Kč). Je to dosavadní aukční rekord v případě umělecké kolekce, informovala ve čtvrtek stanice CNBC.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sbírka uměleckých děl zesnulého Paula Allena, spoluzakladatele společnosti Microsoft

Sbírka uměleckých děl zesnulého Paula Allena, spoluzakladatele společnosti Microsoft | Zdroj: Profimedia

Sbírku tvořilo 150 pečlivě vybraných děl tvůrců od renesance až po současnost, přičemž pět obrazů se v aukční síni Christie's prodalo za více než 100 milionů dolarů (2,4 miliardy Kč). Po prvním dni činil součet hodnoty prodaných děl z Allenovy sbírky 1,5 miliardy dolarů.

Část nalezené Gurlittovy sbírky se vrátila původním majitelům. Obrazy zabavili před 80 lety nacisté

Číst článek

Nejdráže prodanou položkou se stalo plátno impresionisty Georgese Seurata s názvem Modelky z roku 1888, za nějž nový majitel vydal 149,2 milionu dolarů (3,6 miliardy Kč) včetně poplatků.

Některá díla se prodala za troj až čtyřnásobek vyvolávací ceny. V případě několika umělců včetně Vincenta van Gogha, Edwarda Steichena a Gustava Klimta šlo o rekordní částky, za které byla jejich díla kdy vydražena.

Allen, který zemřel v roce 2018 ve věku 65 let, svou sbírku budoval desítky let a v závěti stanovil, aby výtěžek z prodeje putoval na charitu. Allen patřil stejně jako druhý zakladatel Microsoftu Bill Gates k magnátům, kteří se rozhodli značnou část svého jmění věnovat na dobročinné účely.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme