V New Yorku vydraží díla předních modernistů a impresionistů. Ceny půjdou do desítek milionů korun

Newyorské aukční síně tento týden chystají velkolepé dražby. Do aukce jdou díla takových velikánů, jako byli Paul Cezanne, Claude Monet nebo třeba Pablo Picasso. A když se prodávají malby takových mistrů, dá se očekávat, že budou padat i rekordní částky.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plátno Salvator Mundi od Leonarda da Vinciho v aukční síni Christie's

Plátno Salvator Mundi od Leonarda da Vinciho v aukční síni Christie's | Foto: Peter Nicholls | Zdroj: Reuters

Už v pondělí jde například do dražby jeden obraz ze série sedících žen od Pabla Picassa, který byl za posledních několik desítek let k vidění jen několikrát. Picasso obraz namaloval v roce 1954 a zachytil na něm svou milenku Jacqueline Roquovou, kterou poznal o dva roky dřív na jihu Francie.

„Byla velmi mladá. Poznal ji, když pracoval na svých dílech z keramiky. Pro Picassa to byl velmi příhodný čas, seznámil se s ní totiž zrovna v době, kdy končil jeho vztah s Francoise Gilotovou,“ popisuje Jessica Fertigová z newyorské aukční síně Christie's, kde se bude obraz dražit.

Fertigová také zdůraznila, že použitý styl odráží Picassovu lásku k Jacqeline. „Myslím si, že ty barvy, světlo a jas dokazují a reflektují štěstí, které v tu chvíli cíti,“ dodává.

Aukční dům Christie's odhaduje cenu obrazu až na 30 milionů dolarů, což je v přepočtu zhruba 660 milionů korun.

Salvator Mundi

Ve středu pak půjde do dražby obraz s názvem Spasitel světa, tedy poslední plátno renesančního umělce Leonarda da Vinciho. Plátno Salvator Mundi zobrazuje Krista v modrém oděvu, jak žehná pravicí s překříženými prsty a v levé ruce drží křišťálovou kouli. Da Vinci ho namaloval kolem roku 1500.

Historici umění se domnívají, že je dílo jedním z 20 pláten, které umělec za život vytvořil. Dochovaly se jich jen asi tři čtvrtiny a až na tento všechny patří muzeím a dalším institucím.

Obraz byl na přelomu 16. a 17. století ve sbírkách anglického krále. Pak na dlouhou dobu zmizel a objevil se až na začátku minulého století. V roce 1958 se na aukci prodal za 45 liber. Teď se jeho cena pohybuje kolem sta milionů dolarů, tedy v přepočtu kolem dvou miliard korun.

Před několika lety ho přitom podle britského deníku The Times koupil ruský miliardář Dmitrij Rybolovlev ještě za vyšší cenu, bezmála 130 milionů dolarů.

Velkolepou aukci tento týden chystá i konkurenční aukční síň Sotheby's. Tam se budou dražit díla třeba od Picassa. Vyhlašovací cena busty ženy s kloboukem se pohybuje kolem 25 milionů dolarů. Dražit se bude i obraz od Clauda Monet za podobnou cenu.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme