Muzeum Varšavského povstání získalo unikátní fotokolekci, zakoupili ji v Čechách

Unikátní kolekci dosud neznámých snímků povstalecké Varšavy, pořízené německým fotografem, se podařilo zakoupit Muzeu Varšavského povstání v Čechách, oznámil na svém webu list Gazeta Wyborcza. Výjimečnost 59 snímků spočívá podle deníku v tom, že nejsou dílem německých propagandistů.

Tento článek je více než rok starý.

Varšava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruiny varšavského Starého města po druhé světové válce

Ruiny varšavského Starého města po druhé světové válce | Foto: Wojskowa Agencja Fotograficzna | Zdroj: Public domain

Němci během okupace město často fotografovali. Během povstání snímky pořizovali hlavně fotoreportéři z tzv. propagandistických rot. Působili v armádě a podřizovali se pokynům velení, jak mají zobrazovat válku a vojáky. Na oficiálních snímcích se nesměli objevit němečtí vojáci v rozepnutých uniformách, unavení či jinak vybočující z obrazu vítězné a disciplinované armády.

Nově nabytá kolekce snímků z varšavského povstání má zcela jiný charakter. Jejich výjimečnost tkví v tom, že jde o dokumentární snímky bez ideologického vyznění, které ukazují pravdivý obraz zázemí německé armády ve Varšavě, únavu a rezignaci i systematické ničení varšavských památek, ruiny a trosky kostelů a domů, uvedl ředitel muzea Jan Oldakowki.

Snímky se před několika týdny objevily na jednom z aukčních portálů. Všimli si jich pracovníci varšavského muzea a spojili se s mužem, který snímky nabídl k prodeji - majitelem antikvariátu z okolí Plzně. Ten svolil, že celou kolekci stáhne z aukce a prodá ji Muzeu Varšavského povstání za podmínky, že se transakce uzavře během 48 hodin.

Na nákup přispěla energetická firma PGE. Kolekce 59 snímků stála 10 500 zlotých (asi 58 000 Kč). Prodejce neprozradil historii snímků, uvedl jen, že dříve se sbírka nacházela v Karlových Varech. Snímky byly podle muzea pořízeny mezi 2. až 13. zářím 1944. Mimo jiné zachycují i jednotlivé fáze, jak Němci bourali Královský zámek ve Varšavě mezi 8. až 12. zářím.

Neúspěšné povstání

Autor snímků není znám, záhadou je i to, zda vznikly na něčí příkaz. Odborníci se na základě fotografií dohadují, zda fotograf byl možná spjat s 302. spojovacím praporem, anebo patřil k jednotce, která měla na starosti ochranu železnic. Sbírka má být veřejnosti předvedena v příštím roce.

Otázka soužití Čechů a Němců v pohraničí zůstává pro mnohé neuzavřená, míní historik

Číst článek

Povstání proti německé okupaci vypuklo ve Varšavě 1. srpna 1944. Tisíce lidí vedených odbojovou Zemskou armádou (Armia Krajowa) se odhodlaně postavily nacistům na odpor. Mnoho šancí na úspěch povstalci neměli vzhledem k tomu, že byli na rozdíl od okupantů špatně vyzbrojení. Navíc se jim nedostalo očekávané pomoci od Rudé armády, která sice byla u bran Varšavy, ale k povstání se nepřidala. Skončilo tak pro Poláky tragicky.

Po 63 dnech byla rebelie potlačena. Během bojů v ulicích města a při německých náletech tehdy přišlo o život kolem 200 000 bojovníků a civilistů. Okupanti poté zbytek velkoměsta prakticky srovnali se zemí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme