Socha Špinarové bude na prodej, rozhodli ostravští radní. Souhlasit ale musí i její autor, ten dílo obhajuje

Bronzovou plastiku Věry Špinarové v centru Ostravy se po kritice rozhodli radní centrálního ostravského obvodu prodat. Aby ale sochu mohli případným zájemcům nabízet, musí s tím souhlasit i její autor – sochař David Moješčík. Socha prozatím zůstane na svém místě, už na podzim to ale má být jinak, informuje Český rozhlas Ostrava.

Ostrava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Věry Špinarové od Davida Moješčíka

Bronzová plastika Věry Špinarové v centru Ostravy bude na prodej (ilustrační snímek) | Foto: Michal Polášek

„To rozhození rukou je asi moc vysoko. Ona sice byla divoká, ale že by ruce měla mít až tak nahoře... a ani podoba obličeje není dokonalá. Vrátila bych ji panu, co ji vyrobil, na zahrádku,“ říká 44letá kuchařka Pavla, která Věru Špinarovou osobně znala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si příspěvek Českého rozhlasu Ostrava o soše Věry Špinarové

Podoba sochy a místa, kde stojí, se jí nelíbí. Plastiku by nejraději odstranila. Její přání se možná vyplní. Radní centrálního ostravského obvodu totiž rozhodli o prodeji sochy. Potřebují ale, aby s tím souhlasil i autor sochy David Moješčík.

Ústupky

Radní Moravské Ostravy a Přívozu Lukáš Jansa (Piráti) tvrdí, že se radnice snažila jeho požadavkům ustupovat. „My jsme se ještě navíc zavázali k tomu, že sochy neposkytneme ke komerčním účelům, což byl další ústupek,“ říká radní.

Ostravští radní budou znovu řešit bronzové sochy včetně Věry Špinarové. Ve hře je i jejich rošáda

Číst článek

„My nemůžeme samozřejmě říct, komu sochu prodáme, protože zatím ani tohle nevíme. Nevíme, kde konkrétně – kdyby se nám sochu nepodařilo sochu prodat – bude umístěna, protože těch variant je více,“ doplňuje Lukáš Jansa.

Konkrétní návrh

Výtvarník David Moješčík se ale na věc dívá úplně jinak. Pokud chce obvod získat jeho podpis, musí třeba jasně určit, kam by plastiku přestěhoval.

„Stojím si za tím, že ta socha byla udělaná tak, jak bylo zadání. A jestli chtějí něco měnit, tak musí přijít s konkrétním návrhem, aby bylo jasné, o co vlastně jde,“ říká Moješčík.

Syn Věry Špinarové Adam Pavlík věří, že sochař s přesunutím plastiky nakonec bude souhlasit. Dílo odmítá a chce, aby z Ostravy zmizelo. „Nebráním se i nějaké variantě prodeje nebo přemístění do nějakého divadla. Ale nejraději bych byl, kdyby vůbec nebyla,“ říká Pavlík.

Pokud se do konce letošního září nenajde pro plastiku kupec, chce obvod hledat jiné místo, kam by ji přesunul.

Petr Dušek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme