Fotograf Birgus vystaví v Opavě dosud nepublikované snímky, mapují jeho tvorbu 70. a 80. let

Přední český fotograf Vladimír Birgus vystaví v opavské galerii Kupe řadu svých dosud nepublikovaných snímků. Výstava začne 24. dubna a potrvá do konce května. Za organizátory o tom informovala Stanislava Lohinová.

Tento článek je více než rok starý.

Opava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotograf Vladimír Birgus

Fotograf Vladimír Birgus | Foto: Martin Stolař/MAFRA | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Fotograf, historik fotografie a vysokoškolský pedagog Birgus vystavuje v prestižních galeriích po celém světě. V komorní opavské galerii nabídne výběr z rozsáhlého a z velké části nepublikovaného díla z totalitního období 70. a 80. let.

Vítězové World Press Photo: Sklizeň žabích nohou, Krize na Čadském jezeře i Dakarská móda

Číst článek

Vybrané snímky vznikly v Československu, ale i v Sovětském svazu, Polsku, Rumunsku a dalších zemích.

Výstava s názvem Tak mnoho, tak málo je výpovědí o ponuré atmosféře doby plné šedi. „Birgusovy fotografie nejsou jenom sarkastické při zobrazování stádnosti oficiálních slavností nebo devastace prostředí a lidí v období totality, ale i chápavé při ukazování těch, kteří neměli dost odvahy a síly se tomu vzepřít,“ řekl o výstavě její kurátor Jiří Siostrzonek.

Pro Birgusovo vnímání světa je podle něj typické, že v něm důležitou roli nehrají jen lidé, ale také veřejný prostor, vše, co utvářelo vizuální kulturu oněch let. I když je pro autora typická barevná fotografie, většina snímků z totalitního období je černobílá.

Vladimír Birgus je profesor na Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě. Od začátku 70. let intenzivně fotografuje. Své práce dosud představil na více než 60 autorských výstavách ve světě.

Jeho fotografie jsou součástí sbírek Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, Moravské galerie v Brně, Slovenské národní galerie v Bratislavě, Evropského domu fotografie a Národní knihovny v Paříži, Muzea pro fotografické umění v Odense či Muzea moderního umění v San Francisku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme