Karikaturista Jiránek by oslavil osmdesátiny. Podívejte se na jeho kresby pro Český rozhlas

Králíci Bob a Bobek nebo nešikovní kutilové Pat a Mat. Nakreslil je Vladimír Jiránek, který by ve středu oslavil 80. narozeniny. Po absolvování žurnalistiky na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy se začal věnovat kreslení, nejprve jako autor portrétů. Jiránek se proslavil i kreslenými vtipy, výrazná je jeho kreslená politická satira a je autorem také krátkých grotesek. A jisté pojítko má i s Českým rozhlasem.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muž s píšťalkou stojí nad slepicí, která na povel snáší vejce a pak si o nucené automatické produkci vajec štěbetá se svojí kolegyní. Nakonec jedna z nich skončí na psychiatrii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Karikaturista Jiránek by oslavil osmdesátiny. Podívejte se na jeho kresby pro Český rozhlas. Natáčela Tereza Chlubná

Za grotesku s názvem Co jsme udělali slepicím, získal Vladimír Jiránek v roce 1978 Zlatého medvěda na festivalu Berlinale. Je podepsán i pod scénářem a režií.

Proč se Jiránek rozhodl stát karikaturistou, o tom mluvil v roce 1984 v tehdejším Československém rozhlase v pořadu Na návštěvě u Vladimíra Jiránka. Miloši Kopeckému řekl dva důvody.

„Měl jsem nutkavou potřebu něco sdělit, sdělit nějaký pocit ze života, jestli mi rozumíte,“ řekl Jiránek. „První pohnutkou k tomu, abych sebral nějakou kresbu a odnesl ji do redakce, byl prostý nedostatek prostředků k obživě. Byl to nedostatek peněz chudýho studenta,“ dodal.

Jako kreslíř a ilustrátor na volné noze působil Jiránek po celý život. Spolupracoval s časopisy Dikobraz nebo Mladý Svět. Po okupaci v roce 1968 se ocitl na černé listině a několik let nesměl publikovat v novinách a časopisech.

Bob a Bobek i kresby pro Český rozhlas

Mezi Jiránkova nejznámější díla s typickou jednoduchou linkou patří večerníčky Bob a Bobek - Králíci z klobouku a také dvojice nešikovných kutilů Pat a Mat, kteří si ale nakonec vždy poradí.

Po roce 1990 se Jiránek věnoval hlavně politické satiře - kreslil vtipy pro Mladou Frontu DNES nebo Hospodářské noviny.

Pro Český rozhlas nakreslil sadu vtipných přání k novému roku. Na jednom z roku 2002 je třeba chlapík v autě, v dopravní zácpě a nad ním text: Váš psychiatr vám radí - poslouchejte Radiožurnál.

Někdejší prezident Václav Klaus mu udělil medaili Za zásluhy. Jiránek zemřel v listopadu 2012 po vážné nemoci, bylo mu 74 let.

Kresba z pera Vladimíra Jiránka | Zdroj: Český rozhlas

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme