Zemřel grafik Vladimír Suchánek, který se věnoval tvorbě exlibris a poštovních známek

Ve věku 87 let zemřel v pondělí malíř a grafik Vladimír Suchánek. Informoval o tom jeho syn Martin. Jeho otec patřil k nejznámějším českým umělcům, kteří se grafickou tvorbou zabývali. Byl také dlouholetým předsedou Sdružení českých umělců grafiků Hollar, zakladatel a kapelník Hudebního sdružení českých grafiků Grafičanka, věnoval se tvorbě exlibris a poštovních známek.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Malíř a grafik Vladimír Suchánek (na snímku z 12. října 2017)

Malíř a grafik Vladimír Suchánek (na snímku z 12. října 2017) | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Vladimír Suchánek se narodil 12. února 1933, studoval na pedagogické fakultě Univerzity Karlovy a grafiku na Akademii výtvarných umění.

Poprvé vystavoval v roce 1957, v současnosti je zastoupen v mnoha veřejných a soukromých sbírkách v Česku i v zahraničí. Členem Hollaru se stal v roce 1969, dvacet let byl jeho předsedou.

Stát získal soukromou sbírku po zesnulém sběrateli umění. Obsahuje díla Švabinského, Boudy či Reynka

Číst článek

Za svůj život uspořádal 174 samostatných výstav v České republice i v zahraničí - v Nizozemsku, Belgii, Německu, USA, Číně, Japonsku, Švédsku, Dánsku, Polsku, Řecku a na Slovensku.

Za svou grafickou tvorbu získal na tři desítky cen. V roce 2006 dostal státní vyznamenání, medaili Za zásluhy v umění.

V oblasti grafického exlibris patří Vladimír Suchánek k významným tvůrcům, pro sběratele z celého světa vytvořil téměř 500 exlibris. V České republice je znám i knižními ilustracemi a návrhy poštovních známek.

Kromě výtvarné činnosti je Suchánek známý i jako zakladatel a klarinetista kapely Grafičanka, která vznikla v roce 1972. V souboru hráli třeba Kamil Lhoták, Jiří Anderle nebo Jiří Slíva.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme