V pražské Galerii Moderna začíná výstava Svět Adolfa Borna. K vidění jsou jeho grafiky, akvarely i ilustrace

V pražské Galerii Moderna na Masarykově nábřeží ve středu vpodvečer začíná výstava Svět Adolfa Borna. Milovníkům jeho díla nabídne akvarely, pastely a grafické listy z období 1965 až 2005. Bornův nezaměnitelný výtvarný projev vycházející z humorného a groteskního pojetí světa si mohou návštěvníci výstavy připomenout do 20. ledna.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adolf Born - Jean de La Fontaine Bajky, akvarel

Pražská Galerie Moderna vystavuje díla Adolfa Borna. (ilustrační foto) | Foto: Muzeum Kampa

Born zemřel před dvěma lety ve věku 85 let. Výtvarník oblíbený díky svým typickým postavičkám byl například spolutvůrcem večerníčkové dvojice Macha a Šebestové.

Výrobce nerozbitných skleniček i svítidel světové kvality. Výstava připomíná zapomenutou sklárnu Inwald

Číst článek

Vedle volné tvorby byl také ilustrátorem více než 250 knih. Ve světě filmu je Born známý rovněž seriálem Žofka a spol. či animovaným filmem Robinson Crusoe, námořník z Yorku. Navrhoval i divadelní scény a kostýmy.

K ilustracím ho před desítkami let přivedly právě příběhy Robinsona Crusoa. „Když jsem dostal tuhle knížku ve svých 12 letech, tak jsem věděl, že bych k nim chtěl dělat obrázky. A to se mi splnilo, ilustroval jsem je a ještě jsem pak dělal se Stanislavem Látalem celovečerní loutkový film. Byl to splněný klukovský sen, je to bezvadný, že se to někdy podaří,“ řekl Born v roce 2015, když slavil 85. narozeniny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme