Výstava Normalizační Brno. Snímky Františka Kressy ukazují město v té nejlepší i nejhorší podobě

Snímky brněnských ulic i každodenního života ve městě v 70. a 80. letech mohou zájemci vidět na výstavě v protiatomovém krytu pod Špilberkem. Fotografie Františka Kressy zároveň vycházejí také v nové knize Normalizační Brno. Sbírka fotografií ukazuje město v té nejlepší i nejhorší podobě, popsal sám autor.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šestašedesátiletý Kressa se jako fotoreportér Brněnského večerníku dostal na různá místa. „Fotil třeba otevírání samoobsluhy, kde lidé stáli v pozoru a regály byly naplněné zbožím tak, jak to normálně nebývalo," řekl historik Pavel Paleček.

Kressa fotil Brno i ve svém volném čase. Vznikla tak sbírka, která zachycuje nejen fotografie z chmelové brigády, regionální kolo spartakiády na Lesné a demolici Domu nábytku, ale také polorozbořené budovy, sídliště plné odpadků nebo neudržované ulice.

 „Takové fotografie samozřejmě neprošly a nevydali je. Já jsem si je ale nechal," řekl Kressa. Jeho snímky se dostaly na veřejnost náhodou.

„Narazil jsem na Františka v roce 2015 a zjistil jsem, že má pod postelí schovaný největší fotoarchiv Brna vůbec. Jeho sbírka obsahuje 20 000 negativů," řekl Paleček. Nyní má některé negativy ve své sbírce Moravské zemské muzeum.

„Fond představuje proměňující se podobu města i život jeho obyvatel v nebývalé šíři i obrazové bohatosti a stane se nepochybně cenným pramenem pro studium každodennosti Brňanů,“ vysvětlil generální ředitel muzea Jiří Mitáček.

Výstava je přístupná návštěvníkům od 17. listopadu do 18. února 2018. Sbírka fotografií Františka Kressy vyšla také knižně - pod názvem Normalizační Brno.

dp, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme