Šaty z křišťálového skla. Nová výstava americké umělkyně v Muzeu skla na Smíchově

„Oděná světlem." Tak zní název výstavy americké výtvarnice a sochařky Karen LaMonte na pražském Smíchově v Muzeu skla Portheimka. Absolventka pražské UMPRUM tu vystavuje šaty z křišťálového skla i cyklus skleněných zrcadel s odrazy tváří.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šaty umělkyně Karen LaMonte z roku 2007.

Šaty umělkyně Karen LaMonte z roku 2007. | Foto: Karen LaMonte | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY 3.0

„Můj nápad je, že nechci dělat portrét někoho specifického, ale chtěla jsem dělat portrét ženy jako feminina. Ne feminismu, ale femininity mezi ženskostí a feminismem,“ říká roztomilou češtinou sklářská výtvarnice a sochařka Karen LaMonte, která studovala na pražské Umělecko-průmyslové škole v ateliéru u Vladimíra Kopeckého. Od konce 90. let žije v České republice.

Ženskost, intimitu a další témata, která ji zajímají, vyjadřuje prostřednictvím takzvaných tavených skleněných plastik.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zajímají vás šaty z křišťálového skla? Vydejte se do Muzea skla Portheimka na pražském Smíchově. Vystavuje tam americká umělkyně Karen LaMonte.

„Karen je fenomenální umělkyně, pro svoje hlavní téma si zvolila ženské šaty a ženské tělo a intimitu a ztvárnila to pomocí technologie, kterou proslavila autorská dvojice Stanislav Libeňský a Jaroslava Brychtová. Tedy sklo tavené ve formě,“ vysvětluje kurátor výstavy Milan Hlaveš.

LaMonte, která zvolila matový povrch šatů, dodává, proč ji zajímá téma ženského těla: „Zkusila jsem vytvořit něco nadčasového. Protože vidím ženské tělo jako hlavní téma umění od začátku. Tady v Čechách jsme našli ty první sochy a jsou to ženská těla, jako primitivní tělo Venuše.“

Na výstavě oděna světlem uvidíte ještě její další práce, jako například cyklus zrcadel s tváří nebo sérii japonských kimon z keramiky. „Žila jsem v Japonsku sedm měsíců a studovala jsem tam kimona. Bylo to zajímavé, protože jsem tak mohla vidět jiný tvar ženské krásy,“ dodává výtvarnice.

Její výstavu v Muzeu skla Portheimka, které se čerstvě otevřelo na konci června, můžete vidět do začátku listopadu.

Zuzana Filípková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme