Svačina za 120 tisíc dolarů. Americký výtvarník snědl banán z umělecké výstavy, postih mu nehrozí

Americký umělec David Datuna v sobotu snědl patrně nejdražší banán na světě. Umělecké dílo s názvem Komediant, sestávající z kusu exotického ovoce přelepeného lepicí páskou, prodal jeho italský autor Maurizio Cattelan na výstavě v Miami za 120 tisíc dolarů. Datuna svůj čin nazval uměleckým představením. Podle galerie, která banán vystavila, Datunovi za jeho čin žádné sankce nehrozí – ovoce se totiž musí pravidelně vyměňovat, aby neshnilo.

Tento článek je více než rok starý.

Miami Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Návštěvníci galerie v Miami se fotí u banánu přelepeného lepicí páskou, který se prodal za 120 tisíc dolarů.

Návštěvníci galerie v Miami se fotí u banánu přelepeného lepicí páskou, který se prodal za 120 tisíc dolarů. | Foto: dn | Zdroj: Reuters

Datuna uvedl, že snědení banánu bylo uměleckým představením, které na místě pojmenoval Hladový umělec. „Mám rád díla Maurizia Cattelana a tuto instalaci skutečně miluji. Je moc chutná,“ dodal. Šokoval tak přihlížející návštěvníky výstavy. Podle ředitele galerie Luciena Terrase ale umělci žádný postih nehrozí. Dílo má totiž vlastní certifikát autenticity, který dovoluje banán pravidelně vyměňovat, aby se nezkazil. „(Datuna) nezničil umělecké dílo. Banán je idea,“ uvedl.

Praha se může chlubit prvním automatem na umění. Takzvaný Artmat nabízí za padesát korun díla umělců

Číst článek

Zaměstnanci galerie banán okamžitě nahradili novým. Galerie Art Basel v Miami na Floridě, která kontroverzní dílo vystavila, patří mezi nejoceňovanější na světě. Její zakladatel Emmanuel Perrotin již dříve uvedl, že Cattelanova tvorba „není o objektech, ale o tom, jak se objekty ve světě pohybují,“ píše britský list The Guardian.

Banán, který Datuna snědl, Cattelan údajně koupil na místním trhu. Devětapadesátiletý umělec se proslavil kontroverzním uměním. Nejznámější je díky plně funkční toaletě z 18karátového zlata nazvané Amerika. Dílo v hodnotě pěti až šesti milionů dolarů bylo v září ukradeno v Blenheimském paláci v Anglii.

gak, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme