‚Je stylově příliš podobný.‘ Obraz považovaný za kopii pochází ve skutečnosti od Botticelliho

Obraz považovaný dlouho za pozdější kopii díla slavného italského mistra Sandra Botticelliho je ve skutečnosti obrazem z jeho florentské umělecké dílny. Překvapivý závěr zkoumání v pátek zveřejnili historici umění z Británie. Malíř rané renesance Botticelli je známý především jako autor Zrození Venuše či Primavery.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obraz Madony s granátovým jablkem byl dlouho považovaný za kopii.

Obraz Madony s granátovým jablkem byl dlouho považovaný za kopii. | Foto: EPA-EFE | Zdroj: Profimedia

Britští historici umění se dlouho domnívali, že obraz Madony s granátovým jablkem (Madonna della melagrana), který v 19. století koupil obchodník s diamanty Julius Wernher, je pozdější kopií větší stejnojmenné malby z roku 1487, která visí ve florentské galerii Uffizi.

V Itálii ukradli vzácný Brueghelův obraz. Policie však o lupičích věděla a vyměnila dílo za repliku

Číst článek

Po vyčištění obrazu od nánosů špíny a odstranění tlusté žluté vrstvy fermeže ale vynikla živost barev - především červené, modré a zlaté - a restaurátoři došli k závěru, že obraz je originálu ve Florencii „stylově příliš podobný na to, aby se jednalo o imitaci“.

Rentgenový snímek navíc podle restaurátorky Rachel Turnbullové odhalil, že pod malbou se nachází jiná kresba, a najevo vyšlo také to, že byla změněna kompozice. To je v případě pozdějších kopií krajně neobvyklé. Obraz je navíc namalován na topolovém dřevě, tedy materiálu, který byl podle Turnbullové obvykle používán v Botticelliho době.

„Botticelli, stejně jako jiní florentští malíři jeho doby, měl velmi činorodou dílnu, která - zřejmě za nižší cenu - vyráběla verze a adaptace děl, která byla oblíbená,“ vysvětlil profesor Paul Joannides, historik umění z univerzity v Cambridge.

Obraz, který bude od pondělí vystaven v paláci Ranger's House v jihovýchodním Londýně, zobrazuje Pannu Marii obklopenou anděly, která má na klíně Ježíška s granátovým jablkem v ruce. Ovoce přitom znázorňuje budoucí utrpění Krista na kříži.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme