World Press Photo: 6 fotografií, které se mohou stát nejlepším snímkem uplynulého roku

Fotografie těl utonulých Rohingů nebo dívka, která utekla ze zajetí Boko Haram. Prestižní soutěž World Press Photo odhalila nominované snímky, které se mohou stát těmi nejlepšími za loňský rok.

Tento článek je více než rok starý.

Amsterodam Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Porota bude nejlepší snímky vybírat v osmi kategoriích, kterými jsou současné problémy, životní prostředí, zpravodajství, dlouhodobé projekty, příroda, lidé, sport a aktuality. Pozornost se ale soustředí především na fotografii roku, na kterou je nominovaných šest snímků.

Do prestižní soutěže World Press Photo se tentokrát přihlásilo celkem 4 548 fotografů ze 125 zemí světa. Porotě, kterou vedla francouzská fotografka Magdalena Herrerová, poslali k posouzení 73 044 fotek.

World Press Photo vyhrál snímek vraha ruského velvyslance. Uspěl i český fotograf

Číst článek

„Zajímala nás mimo jiné náročnost pořízení snímku, ale úplně nejdůležitější bylo znázornění lidí na fotkách a utrpení, které ukazují,“ popisuje Herrerová pro The New York Times, na co se porota soustředila.

World Press Photo se v posledních letech také snaží podpořit účast žen v soutěži. Komise ale nemá na genderové rozložení vliv, při posuzování snímků totiž autora nezná.

„Nemůžeme vybírat jen proto, jestli jde o ženu, nebo muže. Snímky hodnotíme podle síly a podmanivosti,“ doplňuje předsedkyně poroty.

Stejně jako v předchozích letech museli organizátoři i letos řešit problémy s nevhodnými úpravami fotografií. Pokud autoři do fotografií příliš zasahují, mohou být ze soutěže vyloučeni. V uplynulých třech letech tak skončila asi pětina snímků.

Loni vyhrál World Press Photo snímek tureckého vraha ruského velvyslance v Ankaře. Autorem záběru, při kterém mu šlo o život, byl fotograf agentury AP Burhan Ozbilici. V kategorii sportovní reportáže byl oceněn český fotograf Michael Hanke.

Česko svého zástupce na World Press Photo letos nemá. Který snímek porotu zaujal nejvíce, bude jasné 12. dubna.

hnn, ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme