Ve Zlíně kvůli covidu zrušili sochařské sympozium, nahradil ho streetart na téma Baťa

Nedaleko Baťovy vily ve Zlíně vzniklo na stěně podchodu streetartové dílo, na kterém jsou zobrazeni zakladatel obuvnického impéria Tomáš Baťa, jeho žena Marie, Jan Antonín Baťa, kolonie baťovských domků a baťovská hesla.

Tento článek je více než rok starý.

Zlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

streetart Baťa (autor díla - Dalibor Vybíral)

streetart Baťa (autor díla - Dalibor Vybíral) | Foto: Tony Košař | Zdroj: Nadace Tomáše Baťi

Nadace Tomáše Bati pořádá každoročně ve Zlíně sochařské sympozium, v rámci kterého vznikají ze dřeva unikátní sochy, které jsou k vidění u Baťovy vily v Čepkově ulici. Letos však muselo být toto sympozium kvůli epidemii koronaviru a souvisejícími opatřeními zrušeno. Nahradila ho jiná unikátní akce – první ročník Streetartového sympozia.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na stěnách podchodu u Baťovy vily ve Zlíně vzniklo graffiti - krátký rozhovor s tvůrcem i zadavatelem

„Nechtěl jsem se vzdát podpory umění ve Zlíně úplně, a tak jsme hledali s kolegy alternativní řešení. S myšlenkou streetartu přišel kolega Viktor Riško, který procházel téměř denně podchodem poblíž Baťovy vily a vadilo mu, že cesta k vile Tomáše Bati vede skrze tak nedůstojné místo, které by mohlo vypadat úplně jinak a baťovsky inspirovat,“ uvedl ředitel nadace Pavel Velev.

Do výběrového řízení sympozia s tématem Baťa se přihlásilo šest umělců, každý zpracoval vlastní návrh. Autorem vítězného návrhu je Dalibor Vybíral.

„Téma Baťa mě velmi inspirovalo. Najít motiv, který by byl všeříkající, je u tak širokého tématu obtížné. Baťa svojí prací a filozofií zasahoval téměř do všech výrobních oborů a napříč společenskými tématy. Zaměřil jsem se tedy na to, kdo byly osobnosti, které pomáhaly tento fenomén tvořit. Chtěl jsem, aby tváře jeho ženy, syna a spolupracovníků vystoupily z anonymity a pomalu vstupovaly do podvědomí kolemjdoucích,“ uvedl Vybíral.

Medvěd na dohled Zlína. Lidé ho viděli u Březnice, starosta vyzval k opatrnosti

Číst článek

Vzniklé dílo můžete vidět v podchodě spojující Jižní svahy, Baťovou vilu a OC Čepkov. Autor zobrazil Tomáše Baťu, Marii i Tomáše Baťu juniora a jejich zlínskou vilu. Vyobrazeni jsou také Jan Antonín Baťa, Dominik Čipera, Hugo Vavrečka, kolonie baťovských domků, továrna a Památník Tomáše Bati s letadlem Junkers. Nechybí ani ikonická baťovská hesla a boty.

Podle informací zástupkyně nadace Gabriely Končitíkovké by streetartové sympozium mělo pokračovat i v dalších letech, možné je například střídání se sochařským sympoziem.

Veronika Žeravová, Růžena Vorlová, sto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme