Vyzdvižení ostatků Tycha Brahe

15. listopadu tým dánských a českých archeologů odkrýval hrob slavného rudolfínského alchymisty Tychona Brahe. Na týden se Týnský chrám na Staroměstském náměstí v Praze dostalo na přední stránky světových deníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Archeologický průzkum hrobky Tychona Braha v Týnském chrámu.

Archeologický průzkum hrobky Tychona Braha v Týnském chrámu. | Foto: Tomáš Adamec

Archeologům se podařilo vyzvednout cínovou rakev s ostatky slavného alchymisty Tychona Braha. V pražském kostele Matky Boží na odkrývání hrobu pracovali od rána do večera za velké pozornosti zahraničních médií. Tým dánských a českých vědců se na projekt připravoval devět let a slibuje si od něj mnohé. Objasní jeho tajemnou smrt i to, jak Tycho vypadal.
V Týnském chrámu byly desítky lidí, dřevěné lavice ze 17. století jsou ale prázdné. Všichni se tlačí v pravé části kostela u hlavního oltáře.

Tam, necelý metr od nosného sloupu, je v podlaze zapuštěná asi dvoumetrová náhrobní deska. Pozlaceným písmem je na ní napsáno Tycho Brahe.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Michaely Veteškové z odkrývání hrobky Tychona Braha v Týnském chrámu

Celou reportáž z odkrývání hrobky slavného alchymisty si připomeňte zde.

Vědci pak vyzvednutou cínovou rakev s ostatky Tychona odvezli do antropologického oddělení Národního muzea a tam odebrali vzorky, které chtějí v dalších měsících zkoumat. Rakev pak zapečetili a v rámci zádušní mše uložili v pátek 19. listopadu do hrobky v týnském chrámu. Odebrané vzorky tkáně chtějí další rok zkoumat.

ZPĚT NA ROK V KULTUŘE

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme