Žádné 'sexy' průvodkyně nebo průvodci v sandálech. Památkový ústav zavádí pravidla oblékání

Konec sandálů, hlubokých výstřihů a triček s nápisy. Průvodci a další pracovníci na více než stovce českých památek se začali řídit novými pravidly oblékání. Na začátku letošní sezóny je zavedl Národní památkový ústav.

Doporučujeme Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrad Karlštejn

Hrad Karlštejn | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Matěj Baťha

Na jedné z nejnavštěvovanějších památek Česka - hradu Karlštejn jsou pro tamní průvodce třeba šortky už delší dobou zapovězeným kusem oblečení, informoval Radiožurnál.

„Přiznám se, že si připravuju ten šatník dopředu, když mám třeba čtyři dny v kuse. Šortky nenosím, protože vzhledem k tomu, že často chodím do sakrálních prostor, do kaple sv. Kříže nebo Mariánského kostela, mi to přijde nevhodně,“ říká jeden z tamních průvodců Jan Sandner.

Nově to bude pravidlem na všech hradech, zámcích a zříceninách, které spravuje Národní památkový ústav. Pro průvodce vydal od letošní sezony směrnici, podle které musí být jejich oblečení reprezentativní, ale zároveň odpovídat počasí a terénu. Vyloučené jsou sandály, pokrývky hlavy i minisukně. Dosud žádná jednotná pravidla neexistovala.

„Těch důvodů pro zavedení oděvních standardů na hradech a zámcích je několik. Tím prvním je určitě to, že NPÚ se dlouhodobě snaží o jednotný vizuální styl. A tím druhým důvodem je i to, že v poslední době jsme zaznamenávali i stížnosti ze strany veřejnosti, že někteří průvodci na hradech a zámcích provádějí v nevhodném oblečení. Některé může být zašpiněné, některé může být příliš vyzývavé a určitě na tyto připomínky jsme museli reagovat,“ vysvětluje mluvčí Jan Cieslar.

Průvodci navíc nově musí být pro návštěvníky na první pohled rozpoznatelní. Mají proto povinnost nosit jmenovku se stuhou a odznak Národního památkového ústavu. To se ale některým nelíbí.

„Spíš bychom měli udělat varianty, jako například nabídka placky nebo nabídka visačky, nebo nějaké historické brože pro slečny, které se pohybují v interiéru zámeckém. Průvodce, který přijde v obleku společenském, třeba v obleku večerním, tak ten by měl mít něco, co bude adekvátní. Na oblek si asi těžko dá placku. Průvodci nosí nejrůznější oblečení a já se vždycky snažím, aby vystupovali kultivovaně a přiměřeně tomu, jak sebe sami pojímají,“ nesouhlasí kastelán zámku Červená Lhota Tomáš Horyna.

Důl Michal?

Nová pravidla oblékání se paradoxně vztahují také na průvodce v historickém dole Michal. Jeho správce Alexandr Zaspal zatím zvažuje, jak se k nim postaví.

„Jsme přece jenom technická památka a u nás se snažíme trošičku jít vlastní cestou. Naši průvodci jsou všechno páni horníci a většinou mají vlastní nebo jim necháme na zakázku šít uniformy hornické. Že bychom to nějakým zásadním způsobem měnili, to zatím se nechystáme,“ říká.

Směrnici naopak jednoznačně vítá kastelánka zámku Lednice Ivana Holásková. „Ještě předtím, než takovýto pokyn vznikl, jsme dbali na to, aby průvodci byli vhodně oblečeni. Není nějaký striktní dresscode, ale dbáme na to, aby chodili oblečeni přiměřeně, slušně a pokud možno ne žádné výstřelky,“ popisuje Holásková.

Vhodné oblečení se týká i turistů

Jan Cieslar z Národního památkového ústavu upozorňuje, že na vhodné oblečení by měli více myslet také samotní návštěvníci kulturních památek.

„Často se stává zejména v době té vrcholné sezóny v letních měsících, že někteří návštěvníci přicházejí na hrady a zámky oblečeni poměrně nevhodně, například přijdou na prohlídku v plavkách a žabkách. Ty boty můžou uklouznout, může se někdo zranit. A je otázka jisté uměřenosti a vkusu jestli je opravdu vhodné navštěvovat památky, které jsou dokladem našeho kulturního dědictví, naší historie, v plavkách,“ dodává.

Národní památkový ústav v současnosti spravuje víc než stovku památek. Jejich vizuální styl chce do budoucna sjednotit nejen pravidly oblékání, ale i jednotnými vstupenkami. Ty se začínají na památkách objevovat postupně už během léta.

David Černý, Zdeňka Trachotvá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme