Zahraniční filmové štáby by se mohly do ČR vrátit už v únoru

Ministerstvo kultury v těchto dnech odeslalo do Bruselu ke schválení program podpory filmového průmyslu. Souhlas Evropské komise je posledním krokem k tomu, aby mohly v Česku začít platit filmové pobídky. Kvůli jejich absenci přišel český stát o miliony a pověst filmové země, protože jiné státy Evropy tyto pobídky zavedly už dávno.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filmový pás

Filmový pás | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle šéfa České filmové komory Petra Mošny, filmaři dostanou zpět 20 procent z částky, kterou v Česku při natáčení prokazatelně utratí. A stát na tom vydělá.

"Z miliardy, utracené během natáčení zahraničních snímků v ČR, skončí dříve nebo později ve státních rozpočtech její poměrná část. Konkrétně 320 - 350 miliónů korun. To znamená, že pokud budeme vracet 20 procent, zbude pro stát zhruba 12 procent z avizované částky," řekl Radiožurnálu Mošna.

Evropská komise ale podle našich zjištění oficiálně žádný program ke schválení nedostala. Ministerstvo kultury to vysvětluje tím, že 11. ledna, když tam jeho úředníci byli na jednání, šlo o setkání na nižší, neoficiální úrovni. V únoru s velkou pravděpodobností ale Evropská komise pobídky schválí.

Michaela Vetešková, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme