Zámkem v Krumlově se znovu rozeznělo všech pět zvonů. Na věž se vrátil zvon svatého Františka

Na českokrumlovskou zámeckou věž se v neděli po více než sto letech navrátil zvon zničený za první světové války. Díky místním nadšencům byla pro zámek jihočeského města na seznamu UNESCO odlita kopie jednoho ze zvonů, který v roce 1917 roztavili vojáci.

Tento článek je více než rok starý.

Od zpravodaje z místa Český Krumlov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zvon svatého Františka se do věže zámku v Českém Krumlově v neděli vrátil po více než sto letech, právě v předvečer svátku svatého Františka. Po vysvěcení a vytažení se poprvé rozezněl po 16. hodině.

„Zámek se dostává do té původní souvislosti, kompletace, po třech generací. Souzvuk všech pěti zonů neměl za posledních sto let nikdo šanci slyšet,“ řekl kastelán Pavel Slavko. 

VIDEO: Zvonař Michal Votruba odlil nový zvon pro českokrumlovský zámek

Číst článek

Původní barokní zvon byl odlitý v Českých Budějovicích v roce 1744. Zničili ho ale vojáci během první světové války. V roce 1917 ho totiž roztavili a použili na výrobu zbraní.

Naštěstí se ale dochovaly fotografie, díky kterým bylo možné vytvořit téměř přesnou kopii zvonu. Víme díky nim, že na jedné straně byl ukřižovaný Ježíš Kristus, na druhé pak reliéf svatého Františka z Assisi. Nahoře dílo zdobil motiv z vinných hroznů.

Kopii barokního zvonu s reliéfní výzdobou odlil letos v létě zvonař Michal Votruba ve své dílně v Myslkovicích Na Táborsku. Zvon váží téměř metrák, má průměr 52,5 cm a ladění F2. Ve věži ho drží dobový barokní závěs.

O obnovení zvonu se postarali ochotníci z českokrumlovského souboru Proradost, kteří na výrobu sehnali peníze. V zámecké věži tak díky tomu bude opět všech pět zvonů jako za vlády Schwarzenbergů.

Petr Kubát, ern Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme