Zámek v Novém Městě nad Metují je na prodej. Podle Babiše by ho měl koupit stát

Soukromý zámek v Novém Městě nad Metují na Náchodsku nabízejí k prodeji potomci šlechtického rodu Bartoňů z Dobenína. Stát, který má předkupní právo, by ho měl koupit, řekl v pondělí novinářům premiér Andrej Babiš (ANO). V pondělí jedná se zástupci Národního památkového ústavu a majitelů přímo na novoměstském zámku.

Tento článek je více než rok starý.

Nové Město nad Metují Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek v Novém Městě nad Metují

Zámek v Novém Městě nad Metují | Foto: Stanly8853 | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

„Paní (generální) ředitelka NPÚ (Naďa) Goryczková si přála, abychom se tam zastavili. V Novém Městě nad Metují je zámek, který je kulturní památkou, a majitelé ho chtějí prodat a stát má předkupní právo. Je to iniciativa paní ředitelky, pana ministra kultury budu samozřejmě informovat,“ řekl novinářům Andrej Babiš před jednáním v Novém Městě nad Metují.

Co bude s opuštěným loveckým pavilonem v Ratibořicích? Památkáři jej chtějí otevřít veřejnosti

Číst článek

Zámek v Novém Městě patří potomkům šlechtického roku Bartoňů-Dobenínů. Nabízí dva prohlídkové okruhy a vstup do věže Máselnice.

Ročně ho navštíví okolo 22 tisíc lidí. Zahrada má ještě vyšší návštěvnost. V zimě od listopadu do konce března jsou prohlídky pro skupiny možné na objednání.

„Pokud je to kulturní památka a dědictví našich předků, tak by bylo asi dobré, aby ho stát pořídil a nestalo se, že to někdo koupí soukromě a bude to nepřístupné pro veřejnost,“ uvedl Babiš.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme