Zemřel spoluzakladatel Divadla Na Zábradlí, režisér, spisovatel, dramatik, herec a pedagog Ivan Vyskočil

Ve věku 94 let zemřel spisovatel, dramatik a vysokoškolský profesor Ivan Vyskočil. Stál například u vzniku slavného Nedivadla nebo pražského Divadla Na Zábradlí, kam kdysi přijímal třeba Václava Havla.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Vyskočil

Ivan Vyskočil | Foto: Dan Materna | Zdroj: Profimedia

Vyskočilovu tvorbu můžou lidé znát i z Divadla Semafor, kde mimo jiné s Jiřím Suchým spolupracoval na scénáři ke kultovní inscenaci Kdyby tisíc klarinetů. Jeho otevřený přístup k divadlu inspiroval několik generací režisérů, kteří o jeho Nedivadle často říkali, že je vždy o několik kroků před aktuálními trendy.

Ivan Vyskočil studoval po maturitě nejprve na dramatické konzervatoři, potom na DAMU herectví a režii (1949–1952) a na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy pedagogiku, filozofii a psychologii (1952–1957). Už od dob studií pracoval jako pedagog a psycholog v nápravných zařízeních pro mládež a vyučoval tyto obory rovněž na AMU.

Jeho literární a divadelní začátky jsou spjaty s přípravou tzv. text-appealů, které v letech 1957–1958 uváděli v Redutě s Jiřím Suchým. Spolu pak v roce 1958 založili Divadlo Na Zábradlí. Ivan Vyskočil zde byl nejprve uměleckým šéfem a jako autor, herec a režisér v něm působil do roku 1962.

V roce 1963 poprvé začal vytvářet své Nedivadlo, které s mnohými přestávkami, překážkami, v různých prostorech a s rozličnými spolupracovníky provozoval až do začátku roku 1990. Od této doby se plně věnuje pedagogické práci na DAMU, kde založil a po řadu let vedl katedru autorské tvorby a pedagogiky.

Doktor Ivan Vyskočil byl osobnost v mnoha ohledech výjimečná a jakémukoli běžnému zařazení se vymykající. Přestože byl autorem několika povídkových sbírek (Vždyť přece létat je tak snadné, 1963; Kosti, 1966; Malé hry, 1967; výbor A jiné povídky, 1971), za spisovatele se nepovažoval, a ačkoliv byl rovněž autorem četných divadelních textů, nejspíš by nesouhlasil ani s označením „dramatik“, právě tak jako – třebaže získal herecké školení a kromě vystupování Na Zábradlí a v Nedivadle hrál v několika filmech, účinkoval v rozhlase a v televizi – nepovažoval svou „jevištní“ existenci za herectví, alespoň ne v onom vžitém smyslu. Neboť jeho tvorba zahrnovala a přímo předpokládala autorství, herectví, režii, a ovšem i složku diváckou v jednom.

Jiří Vondráček, Josef Kaňka, cen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme