Imitátor slepice i známých zpěvaček. Zemřel tanečník a mim Jaroslav Čejka, bylo mu 86 let

Ve věku 86 let zemřel tanečník a mim Jaroslav Čejka. Radiožurnálu zprávu potvrdil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Čejka desítky let bavil diváky televizních pořadů svými komickými výstupy a parodiemi. Asi nejznámější bylo jeho ztvárnění slepice. Komediální výstupy byly ale spíš jeho koníčkem, profesně se věnoval hlavně baletu, za který získal Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru.

Tento článek je více než rok starý.

Praha/Opava (Aktualizováno: 11:43 11. 10. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Čejka (na snímku z 29. března 2008)

Jaroslav Čejka (na snímku z 29. března 2008) | Foto: Marta Myšková | Zdroj: ČTK

Svou slavnou slepici předvedl Čejka poprvé v televizním Silvestru 1977. V té době už měl za sebou bohatou taneční kariéru. Začínal v 17 letech v Opavě, od 60. let působil v baletu Národního divadla. Při vstupu do zdejšího sboru se na zkušebně sebevědomě postavil mezi sólisty.

„Tam byla tyč sólistů – a já hned tam! Všichni zatajili dech. ‚Jaroušku, vždyť to je tyč sólistů!‘ No ano, odvětil jsem. Tady se dobře vidím, slyším klavír. Odsud mě nikdo nedostane,“ vzpomínal Čejka před časem v rozhlasovém rozhovoru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Desítky let bavil diváky televizních pořadů svými komickými výstupy a parodiemi. Poslechněte si nekrolog Jaroslava Čejky, jak ho sestavil Jan Herget

Sólistou baletu Národního divadla se po několika letech skutečně stal. V angažmá baletu prožil mim malé postavy takřka dvacet let, pětadvacet let spolupracoval s tanečním souborem Pavla Šmoka a se svou pantomimou sjezdil takřka celý svět. Byl mimo jiné Šaškem v Labutím jezeře, Truffaldinem ve Sluhovi dvou pánů, Paňácou v Coppélii, Eunuchem v Šeherezádě i Králem v baletu Z pohádky do pohádky.

Tančil také na pódiích v Opavě, Plzni a Ostravě. Jako tanečník vynikal precizní klasickou technikou, ale navíc měl i herecký talent a smysl pro humor a nadsázku. Díky tomu hrál také v téměř dvou desítkách filmů. Za své nesplnitelné přání považoval roli Quasimoda ve Zvoníkovi od Matky Boží.

Vždy ho ale lákal humor a nadsázka. Jeho vzory byli komici éry němého filmu. Jejich krále Charlieho Chaplina často představoval v zábavných pořadech i v seriálech Gagman, Arabela nebo Abeceda.

Chaplina poprvé imitoval na vojně, když si při poplachu omylem obul opačně boty. „A vyčvachtal jsem jako Chaplin. Kluci z toho měli velkou psinu. Než pro nás přijela auta, tak jsem za takovou plakátovací plochou dělal Chaplina jenom v nohách. A tak vznikl,“ vyprávěl.

V populárním pořadu Možná přijde i kouzelník Čejka často imitoval zahraniční zpěvačky. Podařilo se mu tak v době totality dostat na obrazovky travesti show, která byla tehdy tolerovaná jen v soukromí.

V pozdějším věku trápily Jaroslava Čejku zdravotní komplikace, kvůli kterým musel přestat vystupovat. Zahrál si ale ještě například ve filmu Pamětnice. V roce 2007 získal Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru tance a baletu. V posledních letech žil v ústraní v domově seniorů.

Poslední rozloučení se podle rodiny uskuteční na Městském hřbitově v Opavě, kde bude také pohřben.

Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme