Zemřel Jiří Datel Novotný, herec známý ze Semaforu a seriálu Návštěvníci

Ve věku 73 let zemřel herec Jiří Datel Novotný, který značnou část své dráhy spojil s Divadlem Semafor. Byl také jedním z hrdinů seriálu Návštěvníci. Zprávu o jeho úmrtí potvrdil pro iDNES.cz ředitel Semaforu Jiří Suchý.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Návštěvníci ve složení (zleva) Josef Dvořák, Dagmar Patrasová, Josef Bláha a Jiří Datel Novotný.

Návštěvníci ve složení (zleva) Josef Dvořák, Dagmar Patrasová, Josef Bláha a Jiří Datel Novotný. | Zdroj: Česká televize

Novotný původně studoval hotelovou školu a zkoušel amatérské divadlo. O přijetí do hereckého souboru Semaforu se ucházel nejprve bez úspěchu, ale stal se tajemníkem Jiřího Suchého, věnoval se tu jiným činnostem a nakonec se dostal na jeviště. Vedle toho dálkově vystudoval dokument na FAMU.

Zemřel Tobe Hooper, režisér filmů Poltergeist a Texaský masakr motorovou pilou

Číst článek

Před kamerou se Novotný prosadil v kultovním seriálu Návštěvníci po boku Dagmar Patrasové a Josefa Dvořáka, natočil filmy Zánik samoty Berhof či ... a zase ta Lucie. Působil rovněž jako moderátor televizních pořadů Rodinná pošta či Studio Jezerka, podílel se na dokumentárních sériích GEN či Cestománie.

V Semaforu působil dvacet osm let, až do roku 1997, a také poté s divadlem spolupracoval, režíroval představení Pět strun či Patero důvodů pro voo doo. Poprvé hrál v Kytici, poté se objevil v představeních Čarodějky, Člověk z půdy, Smutek bláznivých panen či Vetešník. Zpíval také na albu Kytice.

Napsal vzpomínkové knihy na Jiřího Šlitra - Ďábel z Vinohrad a na Jiřího Grossmanna – Závidím či scénář šestidílného cyklu Semafor. Jako herec se prosadil i v zahraničních produkcích, z domácích děl si naposled zahrál ve Smrti pedofila, Kvasce nebo v pohádce Boháč a chudák.

Zprávu o jeho smrti přinesl server iDNES.cz.

Jakub Grim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme