Zemřel Karel Franta, mezinárodně oceňovaný ilustrátor dětských knih

Ve věku 89 let zemřel ve středu 19. července ve svém pražském domově výtvarník Karel Franta. Oznámil to básník František Novotný, který s ním vydal tři své sbírky a 23. července bude zahajovat výstavu jeho obrazů a kreseb v Lomnici nad Popelkou. Karel Franta byl známý především ilustracemi dětských knih, získal řadu mezinárodních ocenění.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve věku 89 let zemřel ve středu 19. července 2017 ve svém pražském domově výtvarník Karel Franta

Ve věku 89 let zemřel ve středu 19. července 2017 ve svém pražském domově výtvarník Karel Franta | Zdroj: ČTK

“Tento umělec dal sílu svého talentu do služeb publiku nejvděčnějšímu, ale současně nejnesmlouvavějšímu - dětskému čtenáři a divákovi. Kultivace dětského výtvarného vkusu, který Karel Franta vždy respektoval a nikdy se mu nepodbízel, je zásluhou, již je mi ctí a radostí ocenit,“ řekl ministr kultury Daniel Herman, když mu loni v prosinci předával Cenu Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění) za šíření dobrého jména české kultury doma i v zahraničí.

Karel Franta se narodil 1. května 1928. K výtvarnému umění měl blízko od mládí. Vyučil se grafickým kreslířem a litografem, poté vystudoval pražskou Akademii výtvarných umění.

Pod vlivem kolegů Jiřího Trnky a Heleny Zmatlíkové směroval svou uměleckou činnost do dětské ilustrace. Působil jako grafik a výtvarný redaktor, v 60. a 70. letech ilustroval dětské časopisy Sluníčko, Ohníček a Pionýr. Byl tvůrcem populárních komiksů Malý Vinnetou a Strašidýlko Kuk.

Svými ilustracemi doprovodil Karel Franta přes sto dětských knih nejen českých autorů, ale také produkci zahraničních, zejména německojazyčných nakladatelství. Ilustroval též francouzské vydání Ezopových a La Fontainových bajek. Jako výtvarník se podílel na několika animovaných filmech a věnoval se i známkové tvorbě.

Za uměleckou činnost byl Karel Franta oceněn mezinárodními cenami. Například v roce 1986 ve Frankfurtu nad Mohanem cenou Grand Prix UNICEF při OSN za nejlepší ilustraci a v roce 1994 zápisem na čestnou listinu IBBY, mezinárodního sdružení pro dětskou literaturu.

„Ve svých obrázcích je Karel Franta i vypravěčem. Takovým, jaký sedával Svatopluku Čechovi Ve stínu lípy v Litni a jaký sedával Mikoláši Alšovi u pece v kuchyni,“ napsal kdysi o svém příteli spisovatel František Nepil.

„Celý život jsem vyhledával jeho lepší stránky - a právě o nich jsem se dětem snažil svým kreslením vypravovat. Vždyť není třeba rozmnožovat ty horší. Ne, čtenáře máme převádět spíš do světa laskavosti a úsměvu,“ řekl před lety o své tvorbě Karel Franta.

„Ještě začátkem tohoto týdne jsme se byli v Praze za Karlem Frantou podívat. O výstavu projevoval velký zájem a byl rád, že se uskuteční. Sám však uvedl, že na vernisáž nepřijede,“ řekl ředitel Městského muzea a galerie v Lomnici nad Popelkou Jan Drahoňovský. Výstava Frantových ilustrací, obrazů a kreseb tam bude přístupna do 27. srpna.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme