Zemřel německý spisovatel Edgar Hilsenrath, autor groteskního románu Nácek a holič

Ve věku 92 let zemřel na zápal plic německý spisovatel Edgar Hilsenrath, autor groteskního románu Nácek a holič. Informoval o tom jeho francouzský nakladatel.

Berlin Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

německý spisovatel Edgar Hilsenrath

německý spisovatel Edgar Hilsenrath | Foto: Fotobanka Profimedia

„Edgar Hilsenrath nás opustil. Kdo si může nárokovat, že se na člověka dívá humorněji a s větším pochopením, než tento nezařaditelný autor? Děkujeme, Edgare, za vše, cos nám dal přečíst a zakusit,“ napsal na facebooku francouzský nakladatelský dům Le Tripode.

Edgar Hilsenrath se narodil roku 1926 v Lipsku do židovské obchodnické rodiny. V srpnu 1938 utekla jeho rodina před nacismem do ghetta v Rumunsku, kde žili jeho prarodiče. O tři roky později byl deportován do dalšího ghetta na Ukrajině, které v roce 1944 osvobodila Rudá armáda.

Zemřel nejčastěji překládaný spisovatel v historii Izraele. Amos Oz odešel v 79 letech obklopený rodinou

Číst článek

Na konci druhé světové války se Hilsenrath vrátil do Rumunska, posléze odjel do Palestiny, odkud se vydal zpět do Evropy, kde dlouho pobýval v Lyonu. Nakonec se v roce 1951 usadil na celých 25 let ve Spojených státech. Tamějšímu prostředí se nikdy nepřizpůsobil, živil se náhodně a v němčině literárně zpracovával své zkušenosti.

Jeho první román Noc vyšel v roce 1964. Německý nakladatel se ale zalekl syrovosti textu a knihu krátce poté stáhl z pultů. Americký překlad knihy, který se na pultech objevil o dva roky později, se stal bestsellerem, jehož se prodalo na půl milionu výtisků.

V roce 1975 se Hilsenrath vrátil do Německa, kde stále platil za nežádoucího autora.

Za jeho mistrovské dílo bývá považován román Nácek a holič, který burleskním způsobem zachycuje holokaust. Kniha sklidila ve Spojených státech v roce 1971 velký úspěch, ale němečtí čtenáři si jej mohli v mateřském jazyce přečíst až o sedm let později. V mezičase se za Hilserathovo dílo postavili mimo jiné němečtí spisovatelé Heinrich Böll či Günther Grass.

Jako zavedený autor dostal Hilsenrath v roce 1989 prestižnější německou literární Cenu Alfreda Döblina za knihu Pohádka o poslední myšlence, v níž holokaust poměřuje s masakrem půldruhého milionu Arménů v roce 1915 Osmanskou říší, který považuje za genocidu více než 20 zemí, včetně Německa.

Vedle naposled zmíněného díla a knihy Nácek a holič vyšel v českém překladu ještě Hilsenrathův román Fuck America.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme