'Zemřel doma, jak si přál.' V 66 letech po těžké nemoci odešel autor předlohy Pelíšků, spisovatel Petr Šabach

V sobotu zemřel spisovatel Petr Šabach, bylo mu 66 let. O úmrtí známého spisovatele informoval v neděli Lukáš Růžička z nakladatelství Paseka, které vydává Šabachovy knihy. Šabach byl autorem mnoha románů a povídek. Velmi oblíbená je třeba povídková sbírka Hovno hoří, podle které vznikl úspěšný film Pelíšky.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spisovatel Petr Šabach

Spisovatel Petr Šabach | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Nakladatelství Paseka o úmrtí informoval syn spisovatele Jan Šabach. "Petr Šabach zemřel doma, jak si přál. Na jeho přání bude rozloučení bez obřadu, jen v rodině," uvedl Lukáš Růžička.

"Po těžké nemoci zemřel milovaný autor a kamarád Petr Šabach. Děkujeme za 20 let spolupráce. Upřímnou soustrast rodině. Tohle je na hovno," napsalo v reakci na tragickou událost nakladatelství Paseka na svém twitteru.

"Byl to skvělý kamarád," reagoval na Šabachovo úmrtí režisér Jan Hřebejk, režisér snímku Pelíšky. Na spisovatele vzpomíná jako na velkorysého a hodného člověka.  "Skutečně nejvíc si ho vybavuji jako vypravěče. Měl jsem rád jeho humor, který byl stejný, jako lidé znají z jeho knih," doplnil Hřebejk. 

Šabachovu tvorbu zfilmoval také režisér Ondřej Trojan, který se inspiroval novelou Občanský průkaz. „Jeho postavy byly živé, obyčejné a lidské – strašně dobře se filmovaly. Na Petrovi bylo krásné, jak uměl i smutné věci předkládat s nadhledem,“ řekl ve vysílání Radiožurnálu režisér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spisovatel Petr Šabach byl hostem Vladimíra Kroce v Hovorech Českého rozhlasu Plus 29. ledna 2016.

Petr Šabach se narodil 23. srpna 1951 v rodině vojáka z povolání. Již v 70. letech vycházely jeho povídky v časopisech a úplně první knihu, sbírku povídek Jak potopit Austrálii, vydal Šabach v roce 1986.

To už měl za sebou všelijaká povolání - technický redaktor v Pragokoncertu, metodik kulturního domu, noční hlídač v Národní galerii nebo odborný referent Galerie hlavního města Prahy.

Následovaly knihy Hovno hoří, Opilé banány nebo Putování mořského koně. Jeho díla se stala námětem několika filmů, za nimiž stáli režisér Jan Hřebejk a scenárista Petr Jarchovský. Kromě Pelíšků to byla například Šakalí léta, Pupendo či U mě dobrý.

dbr, pst, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme