Zemřel španělský básník Juan Goytisolo, který odsoudil invazi do Československa v roce 1968

Španělský esejista, experimentální básník a prozaik Juan Goytisolo, označovaný za jednoho z největších španělských současných autorů, v neděli ve věku 86 let zemřel ve svém domě v marockém Marrákeši. O smrti laureáta Cervantesovy ceny za rok 2014 informovala literární agentura Carmen Balcells. Kritický intelektuál Goytisolo platil za prostředníka mezi kulturami a náboženstvími, mezi západním a arabským světem.

Tento článek je více než rok starý.

Madrid/Marrákeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Juan Goytisolo  byl v roce 2008 španělským deníkem Tiempo de hoy zařazen mezi 20 nejvlivnějších španělských homosexuálů.

Juan Goytisolo byl v roce 2008 španělským deníkem Tiempo de hoy zařazen mezi 20 nejvlivnějších španělských homosexuálů. | Foto: Peter Groth | Zdroj: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Vyrostl v Barceloně, už v roce 1956 ale jako rozhodný odpůrce režimu diktátora Francisca Franka odešel do dobrovolného exilu v Paříži. Ve Španělsku byla jeho díla od roku 1963 do Frankovy smrti v roce 1975 zakázána.

V 60. letech podnikl Goytisolo mnoho dlouhých cest, mimo jiné do Latinské Ameriky, severní Afriky a na Blízký východ. Poté působil na různých amerických univerzitách. V roce 1968 veřejně odsoudil invazi sovětských vojsk do tehdejšího Československa.

Po smrti své dlouholeté manželky, francouzské spisovatelky, překladatelky a herečky Monique Langeové v roce 1996 se Goytisolo usadil v Maroku a konvertoval k islámu. Tam adoptoval tři děti, které v závěti stanovil svými univerzálními dědici.

V českých a slovenských překladech vyšly například Goytisolovy romány Za Gaudím v Kappadokii a jiné eseje, Súboj v raji, Ostrov, Spodina, Níjarské úhory nebo Cirkus.

V roce 2012 byla Goytisolovi na Festivalu spisovatelů Praha udělena cena Spirose Vergose za svobodu projevu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme