Zemřel spisovatel Miloslav Švandrlík

V pražské Thomayerově nemocnici dnes ve věku 77 let zemřel spisovatel a humorista Miloslav Švandrlík, kterého čtenáři znají především jako autora Černých baronů. Literární příběhy příslušníků armádních Pomocných technických praporů, podle kterých vznikl v roce 1992 i stejnojmenný film, Švandrlíkovy zaručily velkou popularitu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloslav Švandrlík chtěl být původně hercem, ale po půl roce studia na DAMU v 50. letech přešel na režii. Z DAMU chtěl později přejít na FAMU, ale přestup se mu nezdařil a tak musel v roce 1953 narukovat na vojnu. Příhody, které na vojně prožil, ho pak proslavily na literárním poli.

Kromě Černých baronů se však proslavil také díky velkému množství kreslených vtipů, které otiskoval časopis Dikobraz v době, kdy nikde jinde publikovat nemohl. Vtipy vznikaly ve spolupráci s karikaturistou Jiřím - Winterem Nepraktou. Dětské čtenáře pak autor zaujal příhodami žáků Kopyta a Mňouka, ale stranou nenechal ani hororová témata.

Marek Matlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme