Zemřel zakladatel skupiny King Crimson Greg Lake. Bylo mu 69 let

Ve věku 69 let zemřel britský hudebník a zpěvák Grag Lake. Patřil mezi zakladatele takzvaného progresivního rocku. Stál také u zrodu skupiny King Crimson. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemřel jeden ze zakladatelů kapely King Crimson Greg Lake

Zemřel jeden ze zakladatelů kapely King Crimson Greg Lake | Foto: Wikimedia Commons

Lake, který byl také jeden ze zakladatelů legendárního rockového tria Emerson, Lake and Palmer, zemřel v úterý po „po dlouhé a tvrdohlavé bitvě s rakovinou“, uvedl jeho manažer. Bylo mu 69 let.

V roce 1968 společně s Robertem Frippem, Michelem Gillesem a Ianem McDonaldem založil skupinu King Crimson, která je zařazována mezi zakladatele progresivního rocku.

Zemřel Radim Hladík. Fenomenálnímu kytaristovi bylo 69 let

Číst článek

V roce 1970 ale Lake skupinu opustil a společně s Keithem Emersonem a Carlem Palmerem založili rockové trio. To bylo nejznámější v 70. letech, kdy vydalo devět studiových alb. Jeho tvorba byla založena na muzikantské exhibici a hledání styčných ploch mezi rockem a klasickou hudbou. Kapela fungovala do roku 1979.

Comeback přišel na počátku 90. let. Skupina v červnu 1997 koncertovala i v Praze. Z tria už je ale živý pouze Carl Palmer, protože Keith Emerson spáchal letos v březnu sebevraždu.

ČTK, pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme