Zemřela královna romské hudby Esma Redžepová, bylo ji 73 let

Zemřela makedonská zpěvačka Esma Redžepová, často označovaná za královnu romské hudby. Bylo jí 73 let. Její písně zazněly třeba ve filmu Borat. Rodačka z makedonské Skopje několikrát vystoupila taky v Česku – kromě jiného na romském festivalu Khamoro.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Esma Redžepová

Esma Redžepová

„Každý, kdo alespoň jednou potkal Esmu Redžepovou, na ní nemůže zapomenout. Doufali jsme, že v roce 2018, kdy oslavujeme 20 let Khamora, bude s námi. Už jsme s ní o tom mluvili, ale bohužel se stalo, co se stalo,“ říká producentka festivalu Khamoro Jelena Silajdžič a dodává, že svět.přišel svět o významnou osobnost.

Titul královna romské hudby získala v roce 1976 v Indii na mezinárodním romském festivalu, na němž se podílelo 24 zemí světa.

Redžepova byla kromě toho dvakrát nominována i na Nobelovu cenu za mír za své charitativní iniciativy. V průběhu občanské války v Kosovu byl jejich dům otevřen všem lidem, kteří v nouzi potřebovali jídlo a další základní věci.

Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme