Zůstala nohami na zemi, říká o Rowlingové majitel kavárny, kde se narodil Harry Potter

Příběhy mladého čaroděje Harryho Pottera a jeho kamarádů z kouzelnické školy fascinují miliony čtenářů a diváků celého světa už řadu let. Joanne Rowlingová je začala psát v polovině 90. let v jedné z edinburghských kaváren jako její obyčejná zákaznice sedávající v kuřácké sekci s výhledem na Edinburský hrad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Právě zde se narodil Harry Potter, ukazuje zvláštní zpravodajka ČRo Ľubica Zlochová

Právě zde se narodil Harry Potter, ukazuje zvláštní zpravodajka ČRo Ľubica Zlochová | Foto: Ľubica Zlochová

“I když se z ní stala multimilionářka, zůstala nohami na zemi, je přátelská a milá,” říká o spisovatelce Rowlingové David Taylor, majitel kavárny, The Elephant House, v jejíž výkladní skříni je k názvu připojen popisek „rodiště Harryho Pottera“.

Právě tam totiž autorka psala první dvě knihy o Harrym Potterovi. Podle Taylorových slov tam chodívala v letech 1996 až 1998, třikrát až pětkrát týdně, takže patřila k pravidelným zákazníkům.

„Bylo to v době, kdy pracovala na prvních dvou knihách. Od chvíle, co se stala slavnou, jsme ji tu ale už víckrát neviděli,“ žertuje Taylor a dodá, že nedávno u nich autorka slavné kouzelnické ságy natáčela rozhovor pro jednu z amerických televizí.

Právě kvůli rozhovorům do kavárny čas od času zavítá. Zato na zájem fanoušků Rowlingové se kavárna nemůže stěžovat.

„Každý chce vědět, kde paní Rowlingová sedávala. Mívali jsme tu vždy plno, takže si sedala jednoduše tam, kde bylo volno,“ říká majitel kavárny a přiznává, že nepřečetl ani jednu z knih o mladém mágovi. Filmy o Potterovi však viděl všechny.

Ľubica Zlochová, Alina Holušová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme