'Zvykám si. Jsem úplně vyřízená!' Před premiérou Honey šli herci na práh svých fyzických možností

Cirk La Putyka a Dejvické divadlo připravují unikátní projekt spojení výrazových prostředků nového cirkusu a činoherního divadla. Radiožurnál přípravy i zkoušky zaznamenává a přináší je v rámci časosběrné série. Při té vstupuje s mikrofonem a kamerou do zákulisí hry Honey. Jaká atmosféra v něm panovala přesně měsíc před premiérou?

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pátek 13. října. Do premiéry představení společného projektu Cirku La Putyka a Dejvického divadla Honey zbývá měsíc. Atmosféra ve zkušebně Jatek 78 houstne. Dohaduje se, kdo komu a jak „hodí" narážku k akci, ladí se hlasová intenzita replik. Herci se snaží naplňovat připomínky režiséra Miroslava Krobota. Jsou jako rozlámaní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vznikala inscenace Honey

Jana Holcová z Dejvického divadla, která byla přesvědčená, že díky sportování a průpravě v moderním baletu je v dobré kondici, je stručná: „Zvykám si. Jsem úplně vyřízená!" I Jiří Weissmann bojuje se svým tělem a konstatuje, že „to už strašně bolí."  

Nová představitelka poloviny hlavní role Honey Jenovéfa Boková také ohledává své fyzické možnosti. „Když jsem byla malá, chodila jsem do houslí a věnovala se tanci. Profesorka houslí mi řekla, že si musím vybrat. A já si vybrala housle. Takže tohle je nejen moje vůbec první zkušenost s divadlem, ale také s fyzickou zátěží, které se jinak kvůli houslím spíš vyhýbám."  

'Jsem nadšený'

Druhá polovina Honey - atletická akrobatka a herečka Anna Smidtmajerová - už je v klasickém předpremiérovém stavu. S kondicí sice problémy nemá, ale pro změnu je trochu ve stresu, že se „to" nestihne. Pouze představitel jediné mužské role mezi ženami v egypském vězení, kam Honey zavedla láska, Ondřej Malý si libuje.

„Právě tohle jsem chtěl vždycky zkusit. Jsem nadšený," svěřuje se herec. Představitel poloviny hlavní mužské role Rinalda zosobněný Václavem Neužilem neříká na mikrofon nic. Soustředí se na hledání, jakou intenzitou se opřít do hlasivek, aby replika tzv. nespadla pod stůl. 

Akrobacie a činohra. Inscenace Honey spojuje Dejvické divadlo s La Putykou

Číst článek

Ve svém živlu je i spolurežisér pohybové složky představení a principál La Putyky Rosťa Novák mladší. „Hledání je na celé práci vždy to nejzajímavější. Zkoušíte, hledáte správný klíč k celé inscenaci. Ten se může objevit klidně až těsně před premiérou. Může se ale taky stát, že se to nepodaří," říká Novák. 

Pod tlakem blížící se premiéry se ve zkušebně intenzivně pracuje ve výškách i na zemi a na všech složkách, které jsou součástí divadelní syntézy. Naposledy se do zákulisí vzniku Honey vydáme v pátek. Ze zkušebny se spolu s oběma soubory přesuneme již na jeviště, abychom pro vás zaznamenali stav přesně týden před premiérou, která bude 12. listopadu. 

Regina Květoňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme