Ples v Opeře se snaží kultivovat českou společenskou smetánku

Více než 360 sedadel musejí vyměnit technici v pražské Státní opeře, aby ji téměř přes noc proměnili na taneční sál. Vrcholná událost společenské sezóny – Ples v Opeře – se chystá na sobotu 25. února. Letos se celý ples ponese v duchu rudolfínské doby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tančí se venku i uvnitř

Tančí se venku i uvnitř | Foto: Semper Oper

Dvůr císaře Rudolfa II. připomenou dekorace i program. Své umění podle ředitelky plesu Zuzany Vincens předvedou kejklíři, tanečníci a zazpívá i operní hvězda Dagmar Pecková. Punc kvality má večeru dodat také jeho průvodce.

„Pozvání přijal Marek Eben, za což jsme velmi rádi, protože je spojen s historií přes kdysi moderování O poklad Anežky České. A věříme, že je největším profesionálem, který mohl tuto nabídku přijmout,“ říká Vincens.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportérka Pavla Dluhoschová se zajímala o program letošního Plesu v Opeře

Zahraničním hostem plesu je vnučka Charlieho Chaplina – modelka a herečka Kiera Chaplin. Na návštěvníky bude čekat speciální tabule. Budou si prý připadat, jako by je hostil sám císař.

„My jsme opravdu prostudovali dobovou kuchyni, kdy veškeré suroviny, které se v té době používaly, jsme využili na sestavení menu. Samozřejmě v duchu rudolfínské doby, nicméně převedené do moderní doby, protože velká část těch kombinací už by se třeba v této době hostům již nepříliš dobře trávila,“ vysvětluje ředitelka cateringu Petra Kandertová.

Servírovat se budou srnčí medailonky se šípkovou omáčkou nebo lehce zauzená kachní prsíčka. O půlnoci se pak budou podávat oblíbené chuťovky Rudolfa II., například křížaly v karamelovém sladu.

Přestože se ceny vstupenek pohybovaly od dvou do sedmi tisíc korun, byl o ně obrovský zájem. Ředitel Státní opery a Národního divadla Ondřej Černý říká – je to akce pro smetánku, má ale svůj smysl, a to i v době finanční krize.

Menu rudolfínského Plesu v Opeře – grilovaný candát s račí omáčkou a chřestem | Foto: ČTK

„Pojďme si přiznat, že ta společnost je nějakým způsobem segmentovaná a samozřejmě v tuto chvíli jsou lidé, kteří horko těžko přežívají, tak ti asi nebudou tou cílovou skupinou Plesu v Opeře. Ale já si stojím za tím, že to naše společenské prostředí prostě potřebuje tyto akce, potřebuje je nutně a potřebuje je na vysoké společenské úrovni,“ myslí si Černý.

Ples v Opeře podle něj kultivuje poněkud plebejskou českou elitu, která pak zpětně může příznivě působit na celou společnost.

Poprvé se historická budova Státní opery v Praze roztančila už v roce 1948. Tradice byla obnovena v polovině 90. let a pak po delší pauze znovu před třemi lety. Noblesou a kulturní úrovní chtějí pořadatelé navázat na podobné prvorepublikové akce.

Hvězdou vídeňského Plesu v opeře je turecký choreograf

Číst článek

Výtěžek z tomboly je i letos věnován na charitativní účely. Peníze mimo jiné podpoří Dětské krizové centrum.

Pavla Dluhoschová, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme