2012: Spektakulární destrukce světa

Mayský kalendář končí rokem 2012. Podle pradávné předpovědi by právě v tomto roce měla planeta Země projít náročnou zatěžkávací zkouškou, pro kterou máme neblahé označení apokalypsa. A kdo jiný by měl konec našich věků přenést na filmové plátno než Roland Emmerich?

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

2012

2012 | Foto: Falcon

Americký režisér německého původu už ve svých předchozích snímcích vystavil lidstvo strašlivým soupeřům: ve Dni nezávislosti (1996) chtěli naši planetu kolonizovat agresivní mimozemšťané, Godzilla (1998), obrovitý ještěr původem z Japonska, se vyřádila hlavně na New Yorku, ve Dni poté (2004) potrápily lidstvo prudké změny klimatu. Tyto tři filmy jako kdyby byly tréninkem pro filmovou katastrofu nevídaných rozměrů, která má nastat roku 2012.

Roland Emmerich si v ničení libuje. Ve svém novém katastrofickém opusu spolu s trikovými mágy předvedl nevídanou míru destrukce. Spolu se scenáristou Haraldem Kloserem lidstvu naordinovali širokou paletu velmi náročných životních situací. Poměrně dobře budovaná atmosféra strachu začíná zprávami o silné erupci na Slunci. Následují prognózy, s jejichž pomocí se vědci snaží spočítat, jaký vliv bude mít neklidné Slunce na Zemi. Neblahý. Jak jinak. Vše vygraduje pohybem litosférických desek, jež zapříčiní sérii zemětřesení po celém světě, destrukci měst, putování pólů, lámání kontinentů a v závěrečné fázi vlny tsunami, které se přelijí i přes Himaláje.

2012 | Foto: Falcon

Ani v tomto filmu tvůrci neodbočili od tradičního schématu scénáře katastrofických filmů - divák v kulisách apokalypsy sleduje osudy vybraných jedinců. Zde se scenáristé zaměřili na osud rozpadlé rodiny, kterou, jak jinak, prožité hrůzy zase stmelí. O výrazných hereckých výkonech tedy nemůže být řeč, přestože není nouze o známé a osvědčené tváře: John Cusack, Woody Harrelson, Oliver Platt, Thandie Newton a další. Není příliš co hrát, všichni si vystačí s výrazy typu: "tohle nepřežijeme" nebo "musíme rychle někam vypadnout". Hlavní roli hrají pochopitelně vizuální efekty, hercům je vymezen jen prostor potenciálních obětí, které podle příslušného klíče a sympatií katastrofa smete, nebo úspěšně doputují až k závěrečným titulkům.

2012 | Foto: Falcon

A nebyl by to Emmerich, kdyby nezabrnkal na strunu patriotismu. Leč v novém snímku už to nejsou (jen) Američané, kdo zachrání svět. Vítězí potřeba humanismu, který donutí i znepřátelené národy k domluvě a společnému projektu, jež má zachránit alespoň část z původní podoby světa. Dříve v zásadních scénách zacílila kamera na vlajku s hvězdami a pruhy, nyní již statečně vstříc novým zítřkům hledí celé lidstvo. Ano, pořádná porce patosu nemůže chybět ani tentokrát.

2012 | Foto: Falcon

Jen naiva by očekával od katastrofického filmu intelektuální hodokvasy, pokud však divák dá na pár hodin mozku dovolenou, čeká ho vydařená jízda na vlně "bezpečného adrenalinu", ke konci však pomalu ztrácející na tempu.

Související odkazy: oficiální stránky filmu, oficiální české stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Falcon

2012 akční / drama / sci-fi / thriller, USA / Kanada, 2009, 158 min

Scénář: Harald Kloser, Roland Emmerich, režie: Roland Emmerich, produkce: Harald Kloser, Mark Gordon, Larry Franco, vedoucí výroby: Roland Emmerich, Ute Emmerich, Michael Wimer, kamera: Dean Semler ACS ASC, kostýmy: Shay Cunliffe, střih: David Brenner, A.C.E., Peter S. Elliot, hudba: Harald Kloser, Thomas Wander

Hrají: John Cusack, Chiwetel Ejiofor, Amanda Peet, Oliver Platt, Thandie Newton, Danny Glover, Woody Harrelson

Mario Jarý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme