Návštěvníci Berlinale si musejí nechat zajít chuť na popcorn nebo chipsy

V jedné ruce sáček s popcornem, v druhé ruce kola. Tak si řada především mladých lidí představuje ideální návštěvu kina. Na mezinárodním filmovém festivalu Berlinale je ovšem vstup do sálu s podobnými laskominkami zakázán.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlínský medvěd je tradičním symbolem Berlinale | Foto: Klára Stejskalová

Před lety si to málokdo dovedl představit. Návštěva kina byla podobnou záležitostí jako návštěva divadla nebo koncertu. To, že by vás někdo rušil chroupáním buráků a chipsů nebo srkáním limonády nehrozilo. S klesající návštěvností kinosálů se jejich majitelé snaží nalákat právě na podobně předražené občerstvení, které je pro provozovatele příspěvkem k tomu, jak přežít.

Německé statistiky navíc mluví o tom, že polovina dnešních diváků si neumí sledování oblíbeného filmu bez arašídů, popcornu, nachos nebo hranolků vůbec představit. Pro další jen o trochu menší skupinu filmových nadšenců je ovšem právě chroupání, křupání na sousedním sedadle nepříjemným zážitkem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek zpravodajky Českého rozhlasu v Německu Kláry Stejskalové o Berlinale bez popcornu v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Některá berlínská kina to už řeší oddělenými zónami. Zakázat konzumaci během promítání by bylo ovšem pro většinu majitelů kin smrtící ranou. Například ve věkové kategorii 20 až 29 let utratí Němci ročně 242 milionů eur za vstupenky a sto milionů za občerstvení.

Mezinárodní filmový festival pod podobným finančním tlakem není. Navíc důraz se tu klade na umělecký dojem více než na zábavu. A tak stále platí, že na Berlinale je vstup s popcornem zakázaný všem.

A pokud by se někdo nemohl bez jídla obejít, má ideální šanci navštívit sekci kulinární kino. Letos se v této kategorii představí 15 filmů, kde v hlavní roli je jídlo a poté náležitě navnaděni mohou návštěvníci v přilehlé restauraci ochutnat speciality inspirované filmem z rukou některého z uznávaných německých šéfkuchařů.

Klára Stejskalová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme