Národní zemědělské muzeum v Praze představí Chuť Evropy

Mezinárodní projekt Chuť Evropy začne večer v Národním zemědělském muzeu v Praze. Stejné tematické výstavy současně odstartují v dalších osmi evropských muzeích. Každá země představí potravinu, která je pro ni typická – od produkce až po způsob konzumace.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pivo - koláž | Foto: Fotobanka Stock.xchng

Jak na Rádiu Česko uvedl koordinátor projektu Roman Bortel, projekt vznikl již před rokem a půl. „My jsme podali žádosti spolu se švédským muzeem práce, které nás oslovilo, a dalšími státy o grant z EU. Díky kooperaci pak vznikla jakási forma účasti ve velkém tématu, co se týče potravin, jídla a konzumace a vůbec produkce potravin,“ uvedl.

Každá země zapojená do projektu Chuť Evropy představí potravinu, která je pro ni typická. Pražské muzeum připravilo prezentaci výroby piva. Slovinci si například zvolili med, Dánové vepřové maso, Finové chléb, Švédové mléko, Portugalsko olivový olej, Maďarsko obilí, Estonsko brambory či Skotsko ryby.

Přehrát

00:00 / 00:00

O projektu Chuť Evropy jsme na Rádiu Česko hovořili s jeho Koordinátorem Romanem Bortlem.

Půlroční výstavu zpestří i ochutnávky. „Jednak máme ve výstavě stabilní produkty jako jsou obaly, ale bude také připravena konzumace - ochutnávky spojené s akcemi, které muzeum pořádá během roku. Například Pražská muzejní noc nebo ‘Letenské prase‘, což bude v březnu a také se chceme zapojit do akce ministerstva zemědělství Regionální potravina,“ dodal.

„Zároveň je připraveno několik audiovizuálních projekcí, kterými chce projekt seznámit návštěvníky, jak lidé v dalších zemích potraviny vyrábějí, konzumují a dovážejí,“ řekl Bortel.

Pavla Dluhoschová, Martin Křížek, Katarína Brezovská, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru