Volby v Karlových Varech obhájila Karlovarská občanská alternativa, druhé skončilo hnutí ANO 2011

V Karlových Varech obhájila volební vítězství Karlovarská občanská alternativa. Politické uskupení vede stejně jako před čtyřmi roky Petr Kulhánek. Největším rivalem vítězného uskupení bylo hnutí ANO 2011. K volbám v lázeňském městě přišla třetina voličů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby 2014

Volby 2014 | Foto: Filip Jandourek

Karlovarská občanská alternativa potvrdila svoji pozici na magistrátu. Komunální volby v lázeňském městě opět vyhrála. Tentokrát dostala přes 21 procent hlasů a 9 mandátů. To je více než v minulých obecních volbách. Už teď je ale jasné, že koaliční vyjednávání nebude jednoduché. Bývalí partneři ve volbách neuspěli a vítězové voleb budou muset vytvořit novou koalici s jinými politickými stranami.

Lídr a současně primátor Karlovarské občanské alternativy Petr Kulhánek je rád, že sdružení opět vyhrálo, zklamaný je ale z výsledků svých koaličních partnerů.

„Lidé v Karlových Varech vnímají naší práci tak, že jim dává smysl. Druhá rovina je trošku smutek z toho, že jsme ztratili blízké koaliční partnery, kteří byli součástí týmu. Z tohoto pohledu je to trochu nespravedlivé, protože to byla týmová práce. Myslím si, že si ty mandáty zasloužili stejně jako my,“ uvedl Kulhánek s tím, že určitě nebude vyjednávat s komunisty.

Nováčkem v komunální politice bylo hnutí ANO 2011. V Karlových Varech dostalo od voličů přes 15 procent hlasů a 6 křesel v zastupitelstvu. Lídr Čestmír Bruštík je s výsledkem spokojený. Podle něj dali lidé jasně najevo, že chtějí ve městě změnu. Se svým největším volebním soupeřem je připravený ke koaličnímu vyjednávání:

„Zaprvé jim gratulujeme k vítězství. Pokud se nejde shoda v našem programu a prioritách, nebráníme se spolupráci.“

Nově vzniklé politické sdružení Karlovaráci poslali lidé na třetí pozici. Dostali téměř 12 procent hlasů a 5 mandátů. Sázeli na osobnosti a to se vyplatilo, říká lídr Josef Marz:

„Snažili jsme se, aby to byla různorodá skupina lidí, která je schopná dívat se na problémy z různých stran, z různých úhlů pohledu.“

Pokles v důvěře lidí zaznamenaly strany ČSSD a ODS. Zatímco v komunálních volbách v roce 2010 dostali po sedmi mandátech v zastupitelstvu, letos mají křesel sociální demokraté pět a ODS dvě. Do zastupitelstva se nedostala TOP 09, Starostové a nezávislí a sdružení PRO Svobodné Vary.

V Chebu přišlo k volebním urnám 32 procent oprávněných voličů. S necelými 17 procenty a šesti zastupiteli ve městě zvítězilo hnutí VPM – Alternativa. ČSSD získala 16 procent a pět mandátů. Oproti minulým volbám tak přišla o čtyři mandáty. Stejný počet zastupitelů získalo i hnutí ANO 2011 s 15,5 procenty.

Jednoho zastupitele ztratili i komunisté. Nakonec jich mají pět se 14 procenty hlasů. Tři zastupitele má Koalice pro Cheb a dva Strana svobodných občanů.

V Sokolově byla volební účast jen 28 procent. Zvítězila zde ČSSD s 24 procenty hlasů. Získala za ně 7 mandátů. což je o dva méně, než měla v minulém volebním období.

Druhé místo obsadilo ANO 2011 s 20 procenty hlasů a šesti mandáty. Hnutí pro město Sokolov 2014 získalo pět zastupitelů, KSČM čtyři zastupitele, Radnice středu tři a Nezávislí dva zastupitele.

Výsledky voleb do městského zastupitelstva - Karlovy Vary | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme