Horská služba bude mít v Lázních Libverda novou služebnu, ohlídá singltrek i sever Jizerských hor

Novou služebnu bude mít Horská služba Jizerské hory zřejmě už od dubna v Lázních Libverda ve Frýdlantském výběžku. Bude na místě, kde je nástup na singltrekové trasy pro cyklisty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horská služba Jizerské hory slaví v těchto dnech 60 let. V rámci dne otevřených dveří ukazovali její členové na Ještědu svou práci

Horská služba Jizerské hory slaví v těchto dnech 60 let. V rámci dne otevřených dveří ukazovali její členové na Ještědu svou práci | Zdroj: ČTK

„Bude to služba, která bude zajišťovat nejen singltrek, ale i severní úbočí Jizerských hor. Návštěvnost v této lokalitě v posledních letech se zvýšila a roste i počet úrazů, které tam řešíme,“ řekl náčelník Horské služby Jizerské hory René Mašín. Služebna bude podle něj otevřená od jara do podzimu.

Provizorní stanoviště v Lázních Libverda má horská služba od roku 2011. Zázemí mají členové v restauraci Start a techniku uskladněnou u hasičů. „Teď bychom měli mít vše na jednom místě,“ těší se náčelník.

Vybudování nové služebny se zaplatí z přeshraničního česko-polského programu. Cena by neměla přesáhnout 900 tisíc korun. V současnosti se koná výběrové řízení. „Budou to montované a opláštěné buňky. Takové jsou například při nástupu na singltrek v Novém Městě pod Smrkem,“ uvedl Mašín.

Horská služba Jizerské hory slaví v těchto dnech 60 let od svého založení. Oslavy dnes horští záchranáři pořádají na Ještědu, kde připravili den otevřených dveří s ukázkami své činnosti.

Horská služba Jizerské hory slaví v těchto dnech 60 let. V rámci dne otevřených dveří ukazovali její členové na Ještědu svou práci | Foto: ČTK

Horskou službu v Jizerských horách založilo 18 lidí, všichni zpočátku pracovali jako dobrovolníci a v roce 1954 ošetřili 12 úrazů. Loni měla horská služba už skoro tisíc zásahů, zhruba tři čtvrtiny byly v zimě. Podle ročního období má osm až 12 stálých zaměstnanců, kterým vypomáhá kolem 40 dobrovolníků.

Horská služba Jizerské hory má stanice v Bedřichově, na Ještědu, Jizerce, Tanvaldském Špičáku a Severáku. Má i dvě služebny, vedle Lázní Libverda také v Rejdicích.

ČTK, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme