Autor

Marie Woodhamsová

Znamení: Býk

Životní motto: Nepouštím se do toho, čemu nerozumím, a to, co umím, dělám poctivě.

Co dělám v rozhlase: Na „svém“ rozhlasovém pracovišti ve Vídni sleduji celkový vývoj v Rakousku. Denně chodím do kavárny číst noviny (internetu používám k tomuto účelu jen výjimečně). V kavárně vnímám okamžitě ohlas lidí na čerstvé události. Je to nejaktuálnější a nejlepší barometr veřejného mínění. Chodím na tiskovky a samozřejmě sleduji rozhlasové i televizní zpravodajství, abych byla neustále v „obraze“ a mohla kdykoliv pohotově odpovědět na otázku, co se děje v „mé“ zemi.

Před rozhlasem: Pokud je touto otázkou míněna budova rozhlasu, tak vždy, když přijedu do Prahy, už před vstupem do „rádia“ naladím úsměv, uhladím vlasy a optimisticky vkročím dovnitř. V recepci odpovím na tradiční otázku, co je nového ve Vídni. Pak zamířím do zahraniční redakce Radiožurnálu – v naději, že i tentokráte mi šarmantní kolegové řeknou, že stále vypadám dobře :-) Pokud je touto otázkou míněna předrozhlasová kariéra, budu stručná. Rozhlas se stal mým příjemným osudem. V mládí jsem v této instituci začala pracovat, ve středním věku jsem na příkaz soudruhů byla propuštěna a v prosinci 1989 jsem velmi ráda opět začala.

Co mě baví: Ráda jezdím autem, na kole a chodím na procházky. Auto je opravdová záliba. Kolo a procházky jsem si jako koníčky vsugerovala, abych žila „jakž-takž“ zdravě. Jednou, když byla moje dcera Jitka moc malinká, žadonila: „Maminko, vezmi auto a ‚pojeďme‘ na procházku.“ Od té doby miluji „procházky“ autem. Pravda, obě dvě jsme už hodně vyrostly a na tyto dámské jízdy nezbývá času. A tak i sama ráda vychutnávám jízdu třeba na jaře, abych se pokochala pohledem na kvetoucí stromy, později na lány slunečnic anebo červených máků. Pak mě oslní kouzlo přírody ve formě překrásně zbarvených stromů na podzim.

Co mě nejvíc dostane: Získat si mě může mé okolí, když se mnou občas zachází jako s malou holčičkou: sem tam mě pochválí a odmění dobrou čokoládkou nebo dortíčkem. Já se pak ráda revanšuji třeba pozváním na dobrou kávu :-)

Z rozhlasové pavlače: (aneb víte, co se o Vás říká?) Jako bych to slyšela na dálku z Prahy do Vídně! To, co ostatní šíří jako „drby“, mně dřívější šéfka redakce Klára Stejskalová občas řekla na tvrdo: „Dej tam třeba i ty své kytičky.“ Kolegyně a kolegové mě „pomlouvají“, že mám ve svých příspěvcích příliš často rozkvetlé záhony růží, visací pelargónie, které na balkonech domů v Tyrolsku vypadají jako malé zahrádky, lány otáčejících se slunečnic, překrásně zbarvené vinohrady, mrňavé prstíky malých dětí, které před Vánoci pečlivě tvarují vanilkové rohlíčky v „ježíšovské“ pekárně, že už zase ozářily paprsky jarního slunce vídeňské zahrádky, že… Ne, už nebudu pokračovat, aby mě zase v Praze nepomlouvali. Raději si to, milí posluchači, poslechněte v některém z mých dalších příspěvků.

RSS autora

Články autora

|Marie Woodhamsová, Český rozhlas, Simona Bartošová |Zprávy ze světa

Ve Štýrském Hradci najel řidič úmyslně do davu lidí, tři zabil a přes 30 zranil

Řidič terénního auta úmyslně najel do davu chodců v centru Štýrského Hradce v Rakousku. Podle tamních médií jsou na místě nejméně tři mrtví a přes 30 zraněných, někteří z nich jsou v ohrožení života. SUV se řítilo centrem města rychlostí až 150 kilometrů za hodinu. Řidiče zadržela policie, vyslýchá ho a zjišťuje jeho motiv.

|Marie Woodhamsová, Milan Slezák, mkp |Zprávy ze světa

O Čechovi pohřešovaném v Libyi jednal krizový štáb

Na záchraně Čecha pohřešovaného v Libyi se pracuje na několika frontách. Jeho případu se dnes věnoval krizový štáb, zítra o něm bude jednat vláda a přímo do regionu v nejbližších hodinách odcestuje český diplomat. Další ho má následovat do 48 hodin. Nestabilní situace v Libyi ale může jejich úkol zkomplikovat.

|Marie Woodhamsová |Zprávy ze světa

V Rakousku odsoudili sedm neonacistů za držení zbraní a nacistických symbolů

Za přísných bezpečnostních opatření odsoudili v Rakousku sedm neonacistů, kteří patřili ke skupině Objekt 21. Za držení zbraní a nacistických symbolů dostali tresty vězení od 18 měsíců podmíněně do šesti let nepodmíněně. Rozsudek zatím není pravomocný. Dva odsouzení se už proti rozsudku odvolali, ostatní požádali o čas na rozmyšlenou.