Autor

Markéta Pilátová

Co dělám v rozhlase:
Jsem jedním z pravidelných komentátorů v pořadu Jak to vidí...

Mimo rozhlas:
Narodila jsem se v roce 1973 v Kroměříži. Absolvovala jsem romanistiku a historii na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, kde jsem pak působila jako odborná asistentka. Pracovala jsem také na katedře slavistiky na univerzitě ve španělské Granadě a učila češtinu v brazilském São Paulu, Rio Grande do Sul, Mato Grossu do Sul a v Buenos Aires.

Pravidelně spolupracuji s českými médii, zejména s týdeníkem Respekt, Lidovými novinami, Právem a Českým rozhlasem. Píšu pro ně eseje, recenze, sloupky, reportáže a komentáře. Jsem také autorkou poezie (sbírka Zatýkání větru), prózy (Žluté oči vedou domů, Má nejmilejší kniha) i knížek pro děti.

RSS autora

Články autora

|Martin Hromádka, Markéta Pilátová |Ekonomika

Největší brazilské aerolinky stojí před krachem

Nejvýznamnější brazilská letecká společnost Varig stojí těsně před krachem. Firma zrušila kvůli nedostatku peněz více než třetinu svých pravidelných letů a do zítřka musí sehnat 75 milionů dolarů, jinak ho čeká zánik. Konkurenční letecké společnosti už diskutují o tom, jak si rozdělí současné letové trasy Varigu.

|Markéta Pilátová |Ekonomika

Bolívijské znárodňování zděsilo Brazilce

Znárodňování soukromých těžebních společností v Bolívii vyvolalo vlnu nevole v sousední Brazílii. Bolivijský prezident Evo Morales zahájil plnění svých předvolebních slibů a vyhlásil znárodnění ložisek ropy a zemního plynu. To zneklidnilo jak firmy ze zemí Evropské unie, tak brazilského Petrobrasu. Ta totiž dosud ovládala 45 procent všech bolivijských zásob ropy a plynu. Zástupci tohoto koncernu se proto sešli k jednáním s představiteli brazilského státu, aby se společně snažili najít řešení situace.