Autor

Martin Pokorný

Zprávy, zprávy a zase zprávy – každou celou, každý den od 5 do 19 hodin. To je hlavní náplň každého, kdo pracuje v redakci Zpravodajství. Připravujeme, vyhledáváme, jsme v terénu, vysíláme, točíme reportáže - práce redaktora může jen stěží být všestrannější. A proto mě baví. 

Do českobudějovické redakce Českého rozhlasu jsem nastoupil v roce 2009. A kromě tvorby a vysílání zpráv občas rád zabrousím i do jiných rozhlasových žánrů, jako je reportáž, diskusní pořad a nebo delší komponované pořady, ať už pro naši redakci nebo pro vysílání Radiožurnálu či Vltavy.

S mým původním povoláním učitele němčiny, češtiny a příležitostně angličtiny má moje současná práce jen pramálo společného. 

Když mám volno, snažím se většinou úplně vypnout. A zatím jsem nenašel lepší recept, jak si udržet zdravý nadhled. Rád fotím, běhám, cestuji, a když se mi nikam nechce, pustím si nějaký pěkný film a nebo poslouchám, co vysílá Londýn – hlavně BBC World Service a rozhlasové hry na BBC Radio 4. Mým životním koníčkem, který se dá naštěstí provozovat za každého počasí a kdekoli na světě, jsou cizí jazyky. Protože kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem. 

RSS autora

Články autora

|Jitka Cibulová Vokatá, Martin Pokorný |Regiony

Kroupy v Českém Krumlově poškodily auta, silničáři nadílku odklízeli pluhem

Bouřka s kroupami o průměru pět centimetrů dnes odpoledne zasáhla Český Krumlov. Kroupy poškodily i několik aut, další škody zatím není možné vyčíslit. Kvůli ledové nadílce vyjeli na Českokrumlovsku i silničáři s pluhem. Mezi Malonty a Pohorskou vsí totiž ležela souvislá vrstva krup. V Malontech navíc zabily kroupy tři čápy. Ledové hrudky o velikosti holubích vajec usmrtily samici se dvěma mláďaty.

| ČRo, Martin Pokorný |Regiony

D3 k hranici s Rakouskem povede možná až v roce 2025, připustil Ťok

Stavba dálničního obchvatu Českých Budějovic nabere zřejmě několik let zpoždění a stejně na tom jsou i další úseky dálnice D3 z krajského města na hranici s Rakouskem. Důvodem jsou zastaralé posudky vlivu staveb na životní prostředí, které bude nutné udělat znovu. Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) na besedě s obyvateli Jihočeského kraje v Českých Budějovicích připustil, že dálnice do Rakouska bude stát možná až v roce 2025.

|Martin Pokorný |Regiony

Bývalý majitel Zoo Tábor má strávit pět let ve vězení

Bývalý majitel táborské zoo Libor Hrubý má jít na pět let do vězení. Krajský soud v Českých Budějovicích ho uznal vinným z podvodu. Podnikatel si na provoz zoo od různých věřitelů půjčil přes deset milionů korun. Peníze ale nevrátil.

|Martin Pokorný |Regiony

Akce 'Suchej únor' jde do finále. Někteří lidé vydrželi celý měsíc nepít

Udělat něco pro své zdraví a případně i ušetřit - to byly hlavní motivy účastníků kampaně Suchej únor. Akci vyhlásila Liga otevřených mužů formou výzvy na sociální síti Facebook. Jedinou podmínkou účasti bylo nevypít v únoru ani kapku alkoholu. Podle oficiálních údajů se připojilo skoro 1800 uživatelů této sítě.

|Martin Pokorný |Regiony

Počítačoví experti někdy odpočívají prací. Třeba na tesařském kurzu v jižních Čechách

Tesařský workshop láká kromě začínajících řemeslníků i IT experty a lidi z kanceláří. Chtějí si vlastníma rukama něco vyrobit. O víkendu jeden takový workshop končí v Nové Vsi na Českobudějovicku. V pondělí účastníci těžili dřevo v lese, v sobotu už měli hotovou rámovou konstrukci jako základ přístřešku pro auto nebo na dřevo.

| ČTK, Martin Pokorný, Anna Jadrná |Regiony

Českobudějovického exprimátora poslal soud na 5 let do vězení. Obhájce se odvolal

Bývalý primátor Českých Budějovic Juraj Thoma má strávit pět let ve vězení. Podle soudu neoprávněně podepsal dodatek ke smlouvě na IT zakázku v hodnotě 37 milionů korun. Soud také rozhodl, že má zaplatit více než 12,5 milionu korun a pět let nesmí vykonávat funkce ve veřejné správě. Verdikt není pravomocný, lze se proti němu odvolat k vrchnímu soudu.

|Jan Kopřiva, Martin Pokorný |Regiony

Žalobce navrhl pro budějovického exprimátora Thomu až 6 let vězení

Trest vězení na pět až šest let navrhuje státní zástupce pro bývalého primátora Českých Budějovic Juraje Thomu. Podle obžaloby zneužil pravomoc úřední osoby a poškodil městský rozpočet, když v roce 2010 bez souhlasu rady podepsal dodatek ke smlouvě o dodávkách počítačového vybavení. Podle některých znaleckých posudků tím způsobil škodu až 12 milionů korun.

| ČTK, Martin Pokorný |Regiony

Volby v Polné na Šumavě vyhrálo místní sdružení nezávislých kandidátů

Premiérové volby v Polné na Šumavě na Českokrumlovsku vyhrálo místní sdružení nezávislých kandidátů. V sedmičlenném zastupitelstvu obsadí šest křesel. Zbylý mandát pak připadne sdružení Přípravný výbor obce Polná. Voleb se zúčastnilo téměř 74 procent voličů. Polná na Šumavě se stala novou obcí 1. ledna po zmenšení vojenského újezdu v Boleticích.