Autor

Martina Pelcová

Fotogalerie

03087835.jpeg
03087834.jpeg
03087833.jpeg
03087832.jpeg

Mezi fotografiemi se můžete posouvat pomocí šipek doleva a doprava na své klávesnici.

Životní motto: Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš.

Co dělám v rozhlase:V záběru mikrofonu mám především církve, zdravotnictví a sociální témata.

Před rozhlasem:Rádiu jsem propadla už během prvního ročníku studia žurnalistiky v Brně. Od té doby jsem si vyzkoušela sbírání zvuků do zpravodajských i publicistických příspěvků a díky alternativnímu internetovému Radiu R také živé moderování vlastních pořadů a vedení celého rádia. Nejlíp se ale cítím za mikrofonem, který mi dává skvělé alibi pro mou neukojitelnou zvědavost.

Co mě baví:Před rozhlasem jsem své tvůrčí choutky a exhibicionismus věnovala psaní do šuplíku a amatérskému divadlu. Básně jsou doteď mou nejoblíbenější formou autoterapie, hraní se věnuji už jen v rámci žánru komorních larpů.

Kontakt:tel.: 542 523 164

RSS autora

Články autora

| mkp, Martina Pelcová |Zprávy z domova

Oběti domácího násilí jsou i muži, stydí se žádat o pomoc

Pořádný chlap si vždycky poradí a nikdy si nenechá ubližovat ženou. Tento stereotyp se při příležitosti dnešního Mezinárodního dne rovnosti mužů a žen snaží vyvrátit sdružení Persefona. Ze své praxe totiž dobře ví, že i muži se stávají oběťmi domácího násilí. Jako například pan Rudolf, který si přál zůstat v anonymitě.

|Simona Bartošová, Martina Pelcová |Regiony

V brněnské nemocnici u sv. Anny vydali první recept na léčebné konopí

Brněnská Fakultní nemocnice u sv. Anny jako první v Česku předepisuje léčebné konopí. Svůj recept už si tam vyzvedl první pacient. Léčba konopím je legální od roku 2013, předepisovat ho ale může jen několik lékařů. V Brně recepty můžou získat pacienti Centra pro léčbu bolesti.

|Martina Pelcová |Zprávy z domova

Vysokoškolačky mají stále více dětí, zjistili sociologové z Masarykovy univerzity

Sociologové z Masarykovy univerzity zjistili, že české společnosti nehrozí pesimistické scénáře z počátku 90. let o nízké porodnosti. Hlavně vysokoškolačky mají totiž více dětí, než demografové čekali. Jejich počet se v novém miléniu zvýšil a přibližuje se k hraniční hodnotě porodnosti nutné k zachování české populace.

|Martin Knitl, Eva Rajlichová, Martina Pelcová |Člověk

Svět si připomíná Downův syndrom. Program připravila i města po celé ČR

Dnešek si svět připomíná jako den Downova syndromu. Geneticky vrozenou vadou trpí ve světě několik milionů lidí, jen v Česku se každý rok narodí průměrně 50 dětí s touto diagnózou. Pořadatelé chtějí letošním ročníkem vyvrátit některé mýty o této nemoci a zároveň podpořit zlepšení péče pro lidi s Downovým syndromem.

|Martina Pelcová, kov |Člověk

Je Světový den ledvin, nemocnice lidem nabízejí vyšetření zdarma

Dnešní den vyhlásili lékaři Světovým dnem ledvin. Připojují se k němu i desítky českých nemocnic a poliklinik, které se v rámci osvěty snaží během dne přivést pacienty na bezplatná vyšetření. Podle statistik má totiž potíže s ledvinami asi desetina Čechů. U ledvin je nebezpečné, že nebolí, i když jsou vážně poškozené. Proto lékaři doporučují prevenci nepodceňovat.

|Martina Pelcová |Regiony

Brněnští kurátoři nepodpoří projekt speciálního kontejneru pro bezdomovce

V Brně skončilo testování lodního kontejneru předělaného na noclehárnu pro lidi bez domova. Zajímavostí je, že nocležníci vytápějí interiér teplem vlastních těl. Brněnští sociální kurátoři však radnici projekt k dalšímu využití nedoporučí. Podle nich není potřeba, protože míst v klasických nočních centrech je dostatek. Obyvatelé kontejneru ale byli spokojení.

|Martina Pelcová |Regiony

Novoroční ohňostroj v Brně připomněl obléhání města Švédy

Brno vstoupilo do nového roku ohňostrojem. Podívaná s názvem ‚Odkazy obránců Brna‘ trvala 13 minut a nalákala do ulic davy lidí nejen z jihomoravské metropole. Její námět připomněl obléhání Švédy před 370 lety. Představení v hodnotě půl milionu korun stálo městskou kasu díky sponzorům jen 350 tisíc korun. Podle ohlasů diváků se ohňostroj povedl.