Autor

Martina Spěváčková

V rozhlase sleduji domácí politickou scénu.

 

RSS autora

Články autora

| ČTK, Martina Spěváčková |Zprávy z domova

Národní galerie zůstává zavřená. Návštěvníky opět přivítá v úterý, sdělil ředitel Fajt

Všechny budovy Národní galerie zůstávají i v neděli uzavřené kvůli sporu s bezpečnostní agenturou ABAS. Dveře se návštěvníkům znovu otevřou v úterý. Českému rozhlasu to potvrdil ředitel galerie Jiří Fajt. Bezpečnostní agentura v pátek vypověděla galerii smlouvu. Tvrdí, že ji od listopadu neplatí za služby. Platnost zakoupených vstupenek je prodloužena do května.

| ČRo, Martina Spěváčková |Regiony

Dluh přes milion na hlavu. Investice do vrtů Prameny sráží, nejzadluženější obec však neumírá

Má titul nejzadluženější obce a komplikovanou minulost i současnost. Obec Prameny, která se nachází nedaleko Mariánských Lázní, se dlouhodobě potýká s dluhy, které převyšují 100 milionů korun. Veškerý její majetek je rozprodán nebo v exekuci. Pomoci jí teď má festival s názvem Oživme Prameny. Koncerty, divadelní a taneční představení, autorská čtení nebo vernisáže mají do obce přitáhnout návštěvníky a vdechnout jí nový život.

|Martina Spěváčková |Zprávy ze světa

Nový raketový systém na Krymu? Rusko stupňuje výhrůžky, tvrdí generál Šedivý

Rusko na Krymu rozmístilo nejmodernější protiraketový a protiletadlový systém S-400. Právě v době, kdy jsou vztahy mezi Moskvou a Kyjevem velmi vyhrocené. Premiér Dmitrij Medveděv dokonce pohrozil přerušením diplomatických styků. Podle generála v záloze a bývalého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého je rozmístění moderního protiletadlového systému především symbolických krokem.

|Lenka Jansová, Martina Spěváčková, krw, David Bernardy |Zprávy z domova

Bohuslav Sobotka bude předsedovi lidovců vyjasňovat situaci v ČSSD. Schází se i ANO

Politici budou řešit, jak povedou další povolební vyjednávání. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka by se měl dnes sejít s předsedou lidovců Pavlem Bělobrádkem. Vysvětlovat mu má situaci uvnitř sociální demokracie. Zasedne i nově zvolené hnutí ANO 2011, které si má rozdělit funkce v poslaneckém klubu.

|Martina Spěváčková, Simona Bartošová |Zprávy z domova

Tým ČSSD pro povolební vyjednávání se rozpadl, o novém rozhodne grémium ve čtvrtek

Poslanecký klub sociálních demokratů řešil vedle volby předsedy i strategii pro povolební vyjednávání s koaličními partnery. V neděli ustavený čtyřčlenný tým se ale rozpadl. Opustili ho všichni jeho členové - nejdříve místopředsedové ČSSD Milan Chovanec a Lubomír Zaorálek a poté i první místopředseda ČSSD Michal Hašek a teď už staronový šéf poslaneckého klubu strany Jeroným Tejc.

|Pavel Polák, Martina Spěváčková, Mirko Kašpar, bre |Zprávy z domova

Randák zveřejněním výše odměn šéfky Nečasova kabinetu neporušil zákon, rozhodl soud

Prvoinstanční soud zprostil obžaloby bývalého ředitele civilní rozvědky Karla Randáka a někdejší zaměstnankyni Úřadu vlády Lenku Pikorovou. Žalobce je vinil z neoprávněného nakládání s osobními údaji kvůli zveřejnění odměn bývalé šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase a jeho nynější manželky Jany Nečasové, dříve Nagyové. Rozsudek není pravomocný.

|Martin Hromádka, Martina Spěváčková |Zprávy z domova

Rusnok nechce kvůli budovám na Hradě měnit zákon o restitucích. O Pecinově návrhu prý nevěděl

Vláda v demisi nebude navrhovat vyjmutí areálu Pražského hradu z církevních restitucí a nehodlá měnit už platné zákony. Radiožurnálu to řekl premiér Jiří Rusnok. Ministerský předseda situaci okolo navracení hradních budov řešil s kardinálem Dominikem Dukou. Ten chce, aby církvi zůstaly jen domy, které používá. Stát si pak má nechat objekty, které potřebuje pro bezpečnostní chod země.

|Martin Hromádka, Martina Spěváčková, Tereza Chlubná |Zprávy z domova

Církvi mají podle kardinála Duky zůstat jen ty hradní budovy, které používá

Církvi mají zůstat ty budovy v areálu Pražského hradu, které používá. Státu pak objekty, které potřebuje pro bezpečnostní chod. Po jednání s premiérem v demisi Jiřím Rusnokem to řekl kardinál Dominik Duka. Podle něj už to vyplynulo i z jednání s prezidentem Milošem Zemanem a jeho předchůdcem Václavem Klausem.

|Martina Spěváčková, Veronika Neprašová, krw |Zprávy z domova

Sociální demokraté představili programové priority. Chtějí hlavně rozhýbat ekonomiku

Majetková přiznání, zrušení poplatků ve zdravotnictví nebo zákon o státní službě, to vše chce sociální demokracie prosadit, pokud vyhraje volby. Především by se ale strana ráda zaměřila na rozhýbání české ekonomiky a boj s nezaměstnaností. Svůj program pro případných prvních sto dní vládnutí představila ČSSD v Národním domě na pražském Smíchově.