Autor

Martina Toušková

Jako slovesná dramaturgyně připravuje pro Český rozhlas České Budějovice Rozhlasové sloupky, Čtení na neděli a Podvečerní čtení, pro Český rozhlas Plzeň Povídkové čtení na víkend. Příležitostně přispívá do vltavského BáSnění nebo připraví četbu na pokračování pro některou z celoplošných stanic.

Vystudovala český jazyk a literaturu a historii na filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Po dvouleté zkušené v archivu Senátu Parlamentu ČR nastoupila v roce 2001 do Českého rozhlasu České Budějovice, a tím se jí splnil nikdy nahlas nevyřčený sen, totiž pracovat v rozhlase. 

Začínala ve zpravodajství a v publicistice. Její první specializace v redakci publicistiky byla na hony vzdálená tomu, co vystudovala a o co se až do té doby zajímala. Ale o to víc jí rozšířila obzory. Věnovala se zdravotnictví a sociálním věcem. Několik let například připravovala magazín Zdravíčko. 

V roce 2017 zakotvila v Tvůrčí skupině Drama a literatura, dnes Literatura, drama a zábava, kde se znovu vrátila k tomu, co kdysi vystudovala, tedy hlavně k literatuře.

Pro Čtení na neděli natáčí povídky jihočeských autorů a vybírá reprízy z bohatého rozhlasového archivu. Do pořadu Podvečerní čtení vybírá četby na pokračování a natáčí nové rovněž z knih autorů z jihu Čech.

A je spokojená. V práci i doma u lesa se svým mužem, dvěma syny, psem a kočkou.

RSS autora

Články autora

|Blanka Mazalová, Martina Toušková, Dagmar Cestrová, Veronika Sedláčková, Eva Presová, Jiřina Šmídová, Iveta Záleská |Zprávy z domova

Memorandum mnohým lékařům nestačí. Požadují právní záruky

Lékařské odbory v jednotlivých nemocnicích řeší, zda přistoupí na podmínky dojednané ministrem zdravotnictví a Lékařským odborovým klubem. Nemocniční lékaři by měli dostat přidáno pět až osm tisíc korun, musí ale nejdřív odvolat protesty a stáhnout výpovědi.

|Martina Toušková, Šárka Slezáková, Aneta Vojtěchová |Regiony

Na jihu Čech regulují Lužnici

Problémy mají i na jihu Čech. VKrizový povodňový štáb nechal regulovat řeku Lužnici, aby nedošlo k zaplavení Veselí nad Lužnicí. Lidé z asi 15 ohrožených ulic jsou připraveni k evakuaci. K té by však snad dojít nemělo.

|Jiří Hošek, Martina Toušková, Miroslav Panuška |Zprávy z domova

Nezapomeňte si přeřídit čas o hodinu napřed!

Přechod na letní čas znamená každoročně jednu kratší noc pro milióny lidí na celém světě - včetně obyvatel České republiky. V následujících dnech tak budeme vstávat vlastně o hodinu dřív než je správně podle Slunce, ještě za šera. Letním časem se budeme řídit až do posledního říjnového víkendu, kdy se s většinou zemí starého kontinentu vrátíme ke středoevropskému času. S nápadem zavedení letního času přišel Američan Benjamin Franklin, který už v roce 1784 poukázal na možnost ušetřit na svíčkách lepším využitím denního světla.

|Martina Toušková, Marie Matúšů |Zprávy z domova

Asi 15 příznivců Národní strany blokovalo přechod v Dolním Dvořišti

Asi 15 členů a stoupenců krajně pravicové Národní strany dnes na česko-rakouském přechodu v Dolním Dvořišti protestovalo proti rakouským blokádám hranic. Demonstranti zatarasili příjezdovou silnici k české celnici a do republiky pouštěli jen auta, která neměla rakouskou SPZ. Silnice do Rakouska zůstala volná. Blokáda, kterou střežila policie, trvala přes dvě a půl hodiny. Vážnější komplikace v dopravě nezpůsobila.

|Markéta Kaclová, Jana Zemanová, Martina Toušková |Zprávy z domova

Demonstrace odpůrců Temelína skončila podle plánu

Po více než dvou a půl hodinách skončila na česko-rakouském hraničním přechodu Wullowitz/Dolní Dvořiště blokáda, kterou uspořádali rakouští odpůrci temelínské elektrárny. Asi 150 lidí s dvaceti traktory a maringotkou uzavřeli přechod krátce po poledni a po 15. hodině ho podle plánu znovu uvolnili. Protest mířil proti rozhodnutí českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, který 11. října povolil Temelínu trvalý provoz.

|Markéta Kaclová, Marie Woodhamsová, Martina Toušková |Zprávy z domova

Temelín znovu na minimálním výkonu - Hornorakušané podávají dvě žaloby

Jaderná elektrárna Temelín po včerejší celodenní odstávce opět pracuje. Reaktor prvního bloku je na minimálním kontrolovaném výkonu a připravují se další testy. Potvrdil nám to mluvčí elektrárny Milan Nebesář. O Temelínu se mluvilo i v Salzburgu. Rakouští odpůrci atomu zde ohlásili podání žaloby na dodavatelské firmy Temelína s cílem dosáhnout neomezeného ručení společnosti ČEZ a Westinghouse za případné škody způsobené provozem elektrárny.