Autorka

Martina Vacková

Na stanici Český rozhlas Plus je editorkou především pořadů Den podle a Radiofórum, příležitostně Pro a proti. Má na starosti přípravu pořadů, volbu jejich témat a hostů. Vedle toho poskytuje filmová zpravodajství z velkých mezinárodních filmových festivalů. Na palubu Českého rozhlasu vstoupila v roce 2011 na stanici mluveného slova Rádio Česko. Pracovala jako editorka denního vysílání a autorsky připravovala týdenní magazín o filmu Filmobraní. Předtím působila osm let ve veřejnoprávní multikulturní televizní a rozhlasové stanici SBS v Austrálii v Českém programu. Před pobytem v Austrálii psala pro česká média, především o filmu.

RSS autorky

Články autorky

|Václav Sochor, Kristina Winklerová, Martina Vacková |nepoužívat - Věda

Týden vědy a techniky se zaměří na energii. Přiblíží i unikátní schopnosti rostlin

Dvanáctý ročník nejrozsáhlejšího vědeckého festivalu v České republice bude zahájen už dnes navečer. Týden vědy a techniky, který pořádá Akademie věd ČR, připravil pro návštěvníky na 400 popularizačních akcí v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Olomouci i dalších českých a moravských městech. Vědecký festival potrvá navzdory svému názvu až do 15. listopadu.

|Václava Marešová, Michaela Vydrová, Martina Vacková |Film

Senát schválil zákon o podpoře kinematografie

Filmová obec se dočkala. Nový zákon o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie schválila v únoru vláda, a dnes ho beze změn schválil Senát. Normu nyní dostane k podpisu prezident. Státní fond kinematografie by mohl na podporu výroby filmů dostávat až 300 milionů korun ročně. Polovinou, minimálně 150 miliony korun, mají od příštího roku do fondu přispívat komerční televize.

|Tomáš Pavlíček, Lucie Maňourová, Martina Vacková |Příroda

Hvězdice trnitá ničí Velký bariérový útes. Australané jí vyhlásili boj

Během uplynulých 27 let ztratil Velký bariérový útes více než polovinu svých korálů. Vyplývá to ze studie australských vědců, kteří největší podíl na ztrátě připisují ničivým bouřím, napadení korálů hvězdicí trnitou a z deseti procent oteplování moře v důsledku klimatických změn. O tom, že zprávy mohou mít sílu alarmující bouře, svědčí znepokojení v Austrálii, které tam ohrožení Velkého bariérového útesu vyvolalo.

|Martina Vacková, Prokop Havel |Literatura

V češtině vycházejí paměti Salmana Rushdieho

Jaké pocity prožívá člověk, na kterého byla uvalena fatva neboli rozsudek smrti? To popisuje britský spisovatel Salman Rushdie ve své knize pod názvem Joseph Anton: Vzpomínky, která v září vychází po celém světě. Na pulty našich knihkupectví se dostane 11. října. Knihu vydává nakladatelství Paseka v překladu Barbory Punge Puchalské.

|Martina Vacková, Vojtěch Kouřímský |Příroda

Mořské ryby se budou kvůli oteplení zmenšovat, odhadují vědci

Podle vědců z kanadské University of British Columbia budou mít lidé za padesát let na talíři až o čtvrtinu menší mořské ryby než dnes. Může za to změna klimatu. S oteplením moří totiž klesá množství kyslíku ve vodě a v závislosti na tom také tělesná váha ryb. Vědci na to přišli výzkumem šesti set druhů mořských ryb.

|Michaela Vydrová, Martina Vacková |Zprávy ze světa

Australský senát zamítl návrh azylového zákona. Problém s běženci se dostal do slepé uličky

Australský senát zamítl návrh azylového zákona, který mu ke schválení poslala poslanecká sněmovna. Ta po velmi bouřlivých debatách dospěla ke kompromisu. Ministerská předsedkyně Julia Gillardová toto zamítnutí senátu přijala s lítostí. Podobně i vůdce opozice Tony Abbott dodal, že řešení problému s běženci se tak dostalo do slepé uličky.