Autor

Milan Kocourek

Znamení: Blíženci (1946)

Životní motto: Člověk si neuvědomuje, co má, dokud o to nepřijde.

Co dělám v rozhlase: Sleduji britskou scénu a snad nejvíc mě na ní zajímá a fascinuje monarchie. Británie, připadá mi, je unikátní díky své koloniální minulosti, kterou mnozí Britové stále vnímají jako nedílnou součást přítomnosti. Snažím se britskou realitu posluchači předkládat takovou, jaká je, bez příkras. A také se snažím přenechávat závěry posluchači samému. Podle mně není úkolem radiožurnalisty vyvozovat závěry nad pozorovanou realitou, nýbrž pomáhat posluchači realitu vstřebat a pochopit po svém.

Před rozhlasem: 24 let v české redakci BBC World Service v Bush House v Londýně považuji za velice plodnou zkušenost. Naučil jsem se tam novinařinu od velikánů typu Karla Brušáka a rád se k těm letům ve vzpomínkách vracím.

Co mě baví: Rodina, čtení Bible, historická literatura, životopisy zajímavých osobností, rodný Liberec, Kolín a Držkov u Jablonce nad Nisou, tenis.

Co mě nejvíc dostane: Dobrým slovem. Jako kocourkovi je mi totiž zcela proti srsti americké rčení, podle něhož každý člověk má svou cenu. To mi zní přespříliš materialisticky, a já také rád pracuji z pouhého nadšení, ve prospěch věcí, které se mi líbí, jako je třeba Sokol a jeho hnutí v duchu dr. Miroslava Tyrše. Ten kromě hesel, jako „Co Čech, to Sokol,“ hlásal také „Samý ruch, samá nespokojenost“ – a to mě zajímá. Co mě v lidské společnosti přímo děsí, je příliš velká spokojenost – naše staročeská pohoda, ze které čiší zápecnictví, lenost a vyhýbání se povinnostem. Při tom obyčejnou spokojenost duše mám rád. To je nirvana. A to je něco úplně jiného.

Z rozhlasové pavlače: (aneb víte, co se o Vás říká?) Co se o mně říká, nevím, a možná, že je to dobře.

RSS autora

Články autora

|Milan Kocourek, Simona Bartošová |Zprávy ze světa

Anglikánská církev v Británii vysvětila historicky první biskupku

Anglikánská církev v Británii má ode dneška první biskupku v historii. Úřadu se dnes v Yorku ujala Libby Laneová. Názor na její svěcení anglikány velmi rozděluje a dnešní dvouhodinový obřad bylo kvůli jednomu z odpůrců dokonce nutné o chvíli odložit. Biskupkou se Laneová stala 20 let poté, kdy anglikánská církev otevřela ženám kněžský úřad.

|Milan Kocourek, Simona Bartošová |Zprávy ze světa

Princ Andrew se prý podílel na zneužívání žen, Buckinghamský palác to odmítl

Buckinghamský palác popřel informace, že syn královny Alžběty II., princ Andrew je zapletený do choulostivého případu, kterým se zabývá soud na Floridě. Ten nově obžaloval investičního bankéře Jeffreyho Epsteina, který čelí obvinění, že sexuálně vykořisťoval několik žen a nabízel je svým přátelům včetně prince Andrewa, jehož jméno údajně figuruje v soudním spisu. Princ nebyl obviněn, jedna z žen ale tvrdí, že ji před zhruba 15 lety jako nezletilou Epstein přinutil k „sexuálnímu styku“ s ním.

|Milan Kocourek |Zprávy ze světa

Čech koupil hrad i s titulem. Před 12 lety se tak stal skotským lordem

Marně byste hledali kout světa, kde nejsou Češi a Slováci. Takových, kteří mají vlastní hrad, ale není mnoho. Manželský pár Jan a Lydie Edlmanovi jsou jedni z mála. Žijí na hradě Levan z 15. století v zálivu řeky Clyde na okraji skotské vysočiny a pyšní se šlechtickým tituly laird, tedy lord, a lady. Získali je spolu s hradem.

|Milan Kocourek, Helena Šulcová, Tereza Jelínková |Příroda

Sněžný muž neexistuje, podle britských vědců jde o poddruh medvěda

Britští vědci zřejmě znají odpověď na otázku, zda sněžný muž zvaný Yetti opravdu existoval, nebo jde jen o výmysl. Podle BBC se domnívají, že záhadu bájného sněžného muže alias yettiho z podhůří Himálaje vyřešili. Na základě analýzy nalezených chlupů dospěli k závěru, že ve skutečnosti jde o poddruh medvěda hnědého.

|Milan Kocourek |Zprávy ze světa

Do sporných vod u Gibraltaru připluly britské vojenské lodě, mají se účastnit cvičení

Do gibraltarského přístavu připlula fregata britského námořnictva. Válečná loď Westminster v oblasti ale údajně nijak nesouvisí se současným britsko-španělským sporem. Plavidlo se účastní námořního cvičení ve Středozemním moři a podle britského ministerstva obrany jeho plavba byla v plánu ještě před vypuknutím roztržky. Tu odstartovala stavba umělého útesu na Gibraltaru.

|Milan Kocourek, bre |Zprávy ze světa

Londýňany v obchodní čtvrti City ‘monitorovaly‘ odpadkové koše

Když se v Anglii řekne SPY, špión, nemusí to být nutně člověk. Může to být i koš na odpadky. Jedna firma takových ‘inteligentních‘ košů rozmístila v Londýně celou řadu, ale pouze v obchodní čtvrti City, kde jsou banky a další instituce. Londýnská korporace, která se stará o zájmy finančního centra, teď takové popelnice zakázala.

|Milan Kocourek, Ondřej Himmer |Zprávy ze světa

Spor Španělska a Velké Británie o Gibraltar se vyostřuje. Země ho přirovnávají k boji o Falklandy

Diplomatické přestřelky kvůli Gibraltaru pokračují. Velká Británie pohrozila Španělsku, že napadne zpřísnění kontrol na hranicích Gibraltaru právní cestou. Na hranicích se teď tvoří mnohahodinové fronty, Podle Madridu je to nutné opatření proti pašerákům, ve skutečnosti jde ale o součást vleklého sporu o kontrolu nad britskou enklávou.

|Milan Kocourek, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Hrníčky, bryndáčky, medvídci. Londýn zaplavily suvenýry připomínající narození prince

O nejnovějším přírůstku do britské královské rodiny, princi Georgovi z Cambridge, se toho od jeho narození před třemi týdny moc neví. Křtiny prý budou brzy, s rodiči bydlí střídavě v Londýně a na venkově za městem, ale to je tak asi všechno. Zato se suvenýry, které připomínají jeho narození, jakoby se roztrhl pytel.

|Robert Mikoláš, Milan Kocourek, krw |Člověk

Vědci vyrobili hamburger z umělého masa. Je to prý jídlo budoucnosti

Historicky první hamburger z umělého masa je na světě. Výsledky několikaletých pokusů dnes na veřejné ochutnávce v Londýně představili nizozemští vědci. Právě maso vypěstované laboratorně z kmenových buněk může podle expertů lidstvu pomoci řešit nedostatek potravin nebo snížit množství vypouštěných skleníkových plynů.

|Milan Kocourek, Helena Berková, bre |Zprávy ze světa

Británie odtajnila vládní materiály z roku 1983. I projev královny v případě 3. světové války

Britský Státní archív po třiceti letech odtajnil vládní materiály. Vyplývá z nich, že Londýn v roce 1983 počítal s hrozbou jaderné války. V rámci tehdejších vojenských cvičení vznikl projev, který by královna měla přednést v případě napadení Británie. Z dnes odtajněného textu vyplývá, že by vyzvala Brity k modlitbám a zároveň vyjádřila naději, že statečná země válku přežije.