Autor

mkp

RSS autora

Články autora

| mkp, Pavlína Nečásková |Člověk

Říkali jim muslimské plavky, ale nechtěla jsem do toho tahat islám, vypráví tvůrkyně burkin

Burkiny - plavky, které podle některých francouzských politiků můžou vyvolávat strach z terorismu. A tak se v nich už na čtyřech místech ve Francii na pláž nesmí. Plavky, které pokrývají celé tělo od hlavy až k patě, nevznikly na Blízkém východě, v Evropě, nebo v Africe, ale v Austrálii. Přišla s nimi Aheda Zanneti, Libanonka, která žije od dětství v Sydney a její klientelu zdaleka netvoří pouze ženy s muslimskou vírou.

|Lenka Kabrhelová, mkp |Zprávy ze světa

Trump říká příšerné věci, Clintonová je báječná, říká v exkluzivním rozhovoru Albrightová

Hillary Clintonová ve Filadelfii nastíní svoji vizi prezidentského úřadu. Jako první žena v dějinách Spojených států dnes oficiálně přijme nominaci Demokratické strany do boje o Bílý dům. Mezi těmi, kdo jí v cestě k prezidentskému křeslu pomáhají, je Madeleine Albrightová. Diplomatka s československými kořeny byla první ženou, která stanula v čele amerického ministerstva zahraničí. V rozhovoru pro Český rozhlas odpověděla i na otázku, jak nominaci Hillary Clintonové vnímá.

|Lenka Kabrhelová, mkp |Zprávy ze světa

'Bernie, nebo nic.' Clintonová získala nominaci, odpůrce mezi demokraty ale neutišila

Američtí demokraté oslavují historický okamžik. Hillary Clintonová získala oficiální stranickou nominaci do podzimních prezidentských voleb. I přes radostnou atmosféru ale demokrati nejsou v pohledu na svou kandidátku jednotní. Příznivci senátora Bernieho Sanderse, se kterým ministryně svedla tvrdý boj, odmítají přiznat porážku.

|Robert Mikoláš, mkp |Zprávy ze světa

Bezpečně se už necítím, říká Catherine. Zažila prý útoky 11. září, v Orlandu, Würzburgu i teď v Ansbachu

Německá policie vyšetřuje útok v Ansbachu teď už jako islamistický atentát. Našla stopy, které nasvědčují, že pachatel se hlásí k tzv. Islámskému státu. V Ansbachu je zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš, tam potkal ženu, která tvrdí, že byla svědkemu několika atentátů v různých částech světa.

| mkp, Viktor Daněk |Příroda

OBRAZEM: Zoo Praha vypustila v Mongolsku další koně Převalského. Už pošesté

Čtyři klisny koně Převalského mají za sebou vyčerpávající cestu. Přes 30 hodin strávily uzavřené ve speciálně upravené bedně. Na palubě armádního letadla urazily 6 tisíc kilometrů, než se dostaly do mongolské stepi Takhin Tal. Do oblasti, kde koně Převalského kdysi žili, než byli ve volné přírodě vyhubeni. I díky pražské zoo se ale do přírody vrací.

| mkp, Vojtěch Berger |Zprávy ze světa

Brexit nám může zavřít cestu zpět, bojí se odjet do vlasti někteří Východoevropané v Sheffieldu

Obavy z možného brexitu pronikly i do uliček severoanglického města Sheffield. Žije tam řada Východoevropanů, mezi nimi i hodně Romů z východního Slovenska nebo České republiky. Protože se kampaň před nedávným referendem točila i kolem omezení imigrace, bojí se část obyvatel Sheffieldu, že by jim odchod Británie z Evropské unie zkomplikoval život.

| mkp |Zprávy z domova

Cestování, práce, rodina, dědictví. Co by brexit změnil pro Čechy?

Už jen hodiny zbývají do nalezení odpovědi, zda Britové vyjádří zájem o vystoupení z EU. Většina Čechů si to nepřeje, v exkluzivním bleskovém průzkumu agentury Median pro Český rozhlas se tak projevilo 60 procent dotázaných. Ale co kdyby? Změnilo by to podmínky pro českého zájemce o cestu do Spojeného království, nebo o získání práce? Pokud ano, tak by to nebylo hned. Otázek je ale víc.

| mkp, Pavla Lioliasová |Zprávy z domova

Dril versus samostatnost. V matematice jsou na tom maturanti lépe s naučenými postupy

Středoškoláci letos v maturitních písemných testech obstáli třeba v úlohách na čtenářskou dovednost. Podle iniciativy 'Maturitní data - odtajněno' jim naopak nešly příklady, které ověřují základy matematického uvažování. Vyplývá to z výsledků maturitních testů, které na žádost iniciativy zveřejnilo ministerstvo školství.

|Vojtěch Berger, mkp |Ekonomika

Virtuální podíl na krávě a jehněčí místo dividendy - řezníci a chovatelé inovují

Nejenom ve firmě si můžete pořídit akcie. Stejným způsobem se dá koupit třeba i podíl na ovčím stádu nebo na jedné konkrétní krávě. Logika z velkého byznysu se tak uplatňuje i v malém - na řeznických pultech. Plýtvá se díky tomu méně masem. A každý steak na talíři má přesně dohledatelný původ. Takové podnikání funguje úspěšně třeba ve Spojených státech nebo v Rakousku.

|Jaroslav Skalický, mkp |Zprávy z domova

Zašlá sláva se může vrátit. Barrandovské terasy mají další šanci na obnovu

Proslulé Barrandovské terasy mají před sebou další příležitost k obnově. Jedinečný objekt s vyhlídkou na Vltavu a luxusní restaurací dal na konci 20. let minulého století vybudovat Václav Havel, otec bývalého prezidenta. Poslední host podnik opustil v roce 1994 a od té doby terasy chátrají. Jejich nynější majitel, Řek Michalis Dzikos, ale nyní spustil na barrandovských skalách přípravné stavební práce.