Afričtí předkové zvyšují riziko alergie

Lidé s africkými předky jsou více ohroženi alergií na burské oříšky.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Arašídy | Foto: public domain, Jack Dykinga

Alergie se vyskytují po celém světě. Výskyt však není stejnoměrný a potravinové alergie jsou zřejmě častější u dětí černé pleti. Vědci z Dětské nemocnice Chicago a Bostonské univerzity proto zjišťovali, nakolik riziko alergie souvisí s etnickou příslušností. Do své studie zařadili více než 1100 dětí z městského multietnického prostředí. O tom, jestli patří mezi alergiky, rozhodla vysoká hladina protilátek proti jednomu z osmi známých potravinových alergenů, jako jsou například burské oříšky.

V DNA dětí vědci zároveň hledali genetické markery, které vypovídají o evropských, asijských a afrických předcích. Zjistili, že děti černého etnika jsou skutečně náchylnější k rozvoji alergií. Výsledky také dokazují, že mít africké geny s sebou nese zvýšené riziko alergie na vejce a především na burské oříšky – a to nehledě na to, k jakému etniku člověk patří. Zajímavé výsledky přineslo testování snášenlivosti mléka. Dokázaly, že alergie na mléko je častější u dětí matek, které se považují za příslušnice černého etnika, a to bez ohledu na jejich předky. Naznačuje to, že alergii na burské oříšky a vejce ovlivňuje genetika, zatímco alergie na mléko může souviset s kulturními rozdíly.

Zdroj: Pediatrics

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme